Avställning av husbilen för säsongen


Nu är det dags för avställning av husbilen för säsongen. Man behöver då göra ett antal saker för att hålla bilen i fint skick. En av dom allra viktigaste delarna är att tömma den på färskvatten och grå-vatten som det kallas. Samt att säkerställa så att inget vatten står kvar i ledningarna för att det inte kan uppstå några frysskador.

Avställning av husbilen för säsongen
Avställning av husbilen för säsongen

Det är också viktigt att ta ut allt eventuellt ätbart som finns kvar samt att frosta av kyl och frys. Vi städar hela bilen invändigt för då känns det extra kul till våren igen när det är dag för premiärturen.

I höst har vi skaffat pass till båda vovvarna så att vi nästa säsong skall kunna ta oss även utanför Sverige! Det blir nästa spännande del för oss som husbilsägare.

Vår första tid som husbilsägare

Vad tycker vi om vårt första 1,8 år som husbilsägare! Vi älskar det verkligen! Många vi träffat längs våra resor berättar om att dom bytt bil många gånger. Att den första bilen blev ”fel”. På grund av att man inte riktigt visste vad man ville ha. Det känner inte vi igen oss i alls. Vi älskar vår husbil och säger många gånger ”hur rätt det blev”. Så min rekommendation till dom som går i tankarna att köpa bil. Tänk efter ordentligt. För oss tog det faktiskt flera år att bestämma oss för modell. Vi var nära många gånger men så var det något som vi egentligen saknade, och då bestämde vi oss för att avvakta tills vi hittade 100% rätt. Där är vi i dag! Vi älskar vår bil.

Så vad var det då som var viktigt för oss

Vi ville ha kyl och frys, ugn, eller åtminstone en plats att sätta in ugn på som inte skulle begränsa utrymmet i köket. Det var också viktigt att ha både gasol och induktionshäll samt minst 3 plattor. Vi ville ha ordentliga garderober för att hänga upp kläder, och inte bara små skåp. Avskild plats att byta om och göra sig i ordning. Dusch och toalett i ett utrymme. Stort garage. Vi ville ha en stor säng, men inte en som tar upp 30% av bilens yta. Vi ville ha sköna soffor för oss båda att sitta i när vi tittar på TV med hundarna eller bara relaxar. Många skåp för förvaring. Värme med möjlighet att nyttja bilen året om. Luftkonditionering för vovvarnas skull främst. Bil med bra köregenskaper, automatväxlad, Fordchassi.

Vi fick med allt vi ville ha

Vi har både gas och induktion och totalt 3 plattor, som är väldigt praktiskt när man kan använda både el och gasol. Då har man fler möjligheter också när man frikampar. Vi har en Nespresso som vi använder när vi har el, och annars brygger vi kaffe på vanligt vis. Vi satte in en ny spis med både gas och induktion med tre plattor i stället för två, men också för att ha fler möjligheter. Det samma gäller ugnen, den köpte vi samtidigt som vi beställde bilen och så fick dom installera ugnen innan leverans. Det viktiga var att det fortfarande skulle finnas tillräckligt med utrymme i köket.

Att maxa vardagen i husbilen är viktigt

Att verkligen försöka tänka sig in i en vardag i husbilen tror jag är väldigt viktigt. Det är lätt att bli engagerad och vilja ha en bil för det finns väldigt många fina bilar där ute. Men det är viktigt att tänka igenom dom praktiska delarna ordentligt. Särskilt när det gäller utrymme.

Här nedan en bild när vi precis hade fått bilen och jag ännu inte var klar med alla gardiner jag sytt till bilen. Här hade vi bara satt in våra egna kuddar och filtar. Det gick åt 15 meter sidentyg med all mönsterpassning! Värt varenda krona.

Så här ser det ut idag, men gardiner och draperier som jag sytt av sidentyg från Designers Guild. Här ligger inte mattan på plats ännu men vi har även mattor som vi byter lite efter vad vi tycker och vill ha. Även dom från Designers Guild.

Man kan alltså sänka ner sängen som är 160 cm bred, antingen kan man ha den så här som på bilden ovan, och fortfarande sitta i soffan under. Eller så kan man sänka ner den helt så att man inte behöver använda stegen utan i höjd som en vanlig säng.

Elcyklar som är hopfällbara

I somras köpte vi även elcyklar. Själv har jag varit emot elcyklar sedan dom kom ut på marknaden. Nu när vi har husbil har det blivit en helt annan sak. Att ha en elcykel med små cykelkorgar på för hundarna är helt magiskt. Att ta cykeln in till stan för att kika på något eller som vi gjorde i Ystad i somras, cyklade längs havet på den fina cykelvägen som finns där, med varsin vovve med på turen.

Hopfällbar elcykel

Garderoben är en dröm

Garderoben är verkligen en dröm och något som jag aldrig trodde jag skulle hitta. När vi väl hittat bilen med denna ultimata förvaring så gällde det bara att hitta en modell som passade oss och som hade allt vi ville ha.

Badrum i husbilen med dusch och garderob
Badrum husbil

Längs hela garderoben finns möjlighet att ha kläder på klädhängare. Perfekt ordning även när vi åker husbil! Love!

Jag har inte skrivit så mycket om vår husbil, men skall skiva mer om detta. Om våra val. Vad man skall tänka på och framför allt våra resor vi gjort hittills.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.