Att odla kål utan att få kålflugor eller kålmal!


Det finns vissa grönsaker som många tycker är svårodlade och som dessutom drar till sig ohyra när man odlar i landet. Nu har jag lösningen på att odla kål utan att få kålflugor eller kålmal. Jag känner mig lätt lyrisk och jag skulle säga att detta är revolutionerande. Nu skall jag berätta för er hur ni kan odla kål utan att någonsin behöva plocka en enda kålfjäril eller ägg som lagts i bladen.

Att odla kål utan att få kålflugor eller kålmal
Hur man odlar kål utan att få kålflugor eller kålmal

Att olda kål kan lätt bli en gröda som man testar en gång och aldrig mer. Odlingen behöver täckas och även om man gör detv så leter sig kålfrjärilar och kålmal in. Det blir en kamp mellan dom först väldigt vackra plantorna, och alla ohyra. Själv tycker jag inte om att plocka maskar och ägg bland grönsakerna. Men det finns lösningar! Nu skall jag ge dom till er.

Att odla kål i hydroponisk odling!

Jag odlar både i min köksträdgård men också hydroponiskt. Jag vågar påstå att det är det ultimata kombinationen för att ha grönsker året runt. Om man vill bli självförsörjande så är detta det bästa alternativet. Dessutom har jag en begränsad yta för odling och det har gjort att jag testar väldligt mycket i min hydroponiska odling. Nu vet jag hur man odlar kål utan att få kålfjärilar eller annan ohyra i odlingarna. Detta känns verkligen som ett genombrott.

Att odla kål hydroponiskt
Plantan är på väg att bilda kålhuvud

Att odla kål i hydroponisk odling är ett väldigt bra alternativ av flera skäl. Dels så slipper man ohyran som vi pratat om. Dessutom så behöver kål en växtföljd på 7 år. Det betyder att man skall inte plantera kål på sammma ställe inom en sjuårsperiod, aldrig mindre än 6 år och helst 8 år innan man odlar kål på samma ställe. Det gör hydronisk odling till en optimal lösning eftersom den då aldrig kommer växa på samma ställe eftersom allting byts ut och diskas efter varje växtomgång. Dessutom finns det en fördel om man inte har tillgång till stora odlingsytor i landet då kål tar väldigt mycket plats.

Vad odlar jag för kålsorter i hydroponisk odling

Jag odlar Pak Choi och för närvarande också vitkål. Men man kan självklart själv bestämma vad man vill odla. Jag skall även odla rödkål då den är så vacker att se på och vacker i maträtter med sin röda färg

Pak Choi i hydroponisk odling
Här ser ni Pak Choi i hydroponisk odling

Att odla kål utan att få kålfjäril eller kålmal

Alla som odlat kål vet vilken utmaning där är med kålflugor, kålmal som lägger ägg i bladen och som sedan äter upp kålen om man inte är där och tar bort dom hela tiden. Man gör det till att börja med men när angreppen blir fler så blir det bara äckligt och jag har själv svårt att hantera det. Jag tror att många kan känna igen sig i det.

Pak Choi
Pak Choi växer fantastiskt i hydroponisk odling

Nu kommer jag aldrig mer odla kål i köksträdgården. Nu har jag hittat det ultimata sättet att få fram kål på ett sätt där jag helt slipper all ohyra. Jag kan bara titta på dom vackra kålbladen hur dom växer och bildar vackra små kålhuvuden. Nu kan jag odla de kålsorter jag vill ha året runt vilket innebär att jag alltid har färsk tillgång till kål.

Jag hoppas att ni liksom jag tycker att detta är ett nytt fantastiskt sätt att odla kål.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.