Att odla med växtbelysning!


Nu känner jag att odlingssäsongen har börjat på allvar. I helgen har jag satt lite dryg 150 frön som skall bli antingen blommor eller grönsaker och kryddor! Nu för tiden så odlar jag under belysning. Att olda med växtbelysning är en sådan stor skillnad. Jag tror det är en fas man måste gå igenom, att man först inte riktigt tror på att belysning skall ge en sådan växtkraft och otrolig skillnad.

Höj- och sänkbar belysning

Jag tänkte därför skiva lite om växtbelysning och vad man behöver tänkta på! Det första man skall tänka på är att investera i en höj- och sänkbar belysning för det är verkligen A och O. Jag har en belysning med lysrör som är höj och sänkbar genom en enkel konstruktion. Det gör att jag kan reglera höjden i takt med att växterna växer. Det gäller att investera i rätt saker från början så att det inte blir så dyrt. Jag har belysningen ca 30 cm ovanför själv plantan och höjer i takt med att de växter.

Min belysning sitter som på bilden med speciella krokar i själv lysröret som sedan går att reglera höjden på.

Höj och sänkbar belysning för odling
Höj- och sänkbar belysning

Vid min hydroponiska odling har jag också belysning och där har jag investerat i spotlight som även dom är höj och sänkbara. Dessutom snygga så att dom delar sin plats med rosa lampor som egentligen är vaser jag gjort om till belysning.

Belysning till odling
Belysning till sina odlingar gör stor skillnad

Belysning är det som kommer ta er till nästa nivå

För er som ännu inte startat odla med belysning så kan jag säga att det är det som kommer ta er till nästa nivå! Det gör att man älskar sina odlingar så mycket! Det är det som gör att man också får kompakta plantor för nu söker dom sig inte längre uppåt för ljuset och solen, för dom redan ”eget ljus”. Plantorna kan nu fokusera på att bli kraftiga fina plantor!

Att starta tidigt med odlingar

Belysning är också nyckeln till att alls kunna starta sina planteringar tidigt. Redan i februari är det för lite ljus på utsidan för att räcka att dra upp plantor på ett optimalt sätt. Nu startar jag redan i januari. Jag har belysningen tänd ungefär 16 timmar om dygnet och släcker när jag går och lägger mig så att även dom får vila!

Så för er som ännu inte startat er förodlning är mitt tips att köpa in lite belysning om så bara för att prova lite grand. Då kommer ni bli sålda på att det är så här man vill olda. Köp en sorts belysning som du kan bygga vidare på och som framför allt är höj- och sänkbar:

Andra tips för din odling är att redan nu börja samla på tomma mjölkpaket för dom är outstanding när det gäller odling med sin plastade insida. Jag skall skriva mer om det i ett separat inlägg om hur jag gör!

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är DSC08841-1024x685.jpg

Hoppas ni gillar mina tips och som sagt att satsa på belysning är något som kommer innebära stor skillnad när man driver upp plantor!

Hoppas ni får en fin dag!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.