Avhärda plantor inför plantering 1 kommentar


Denna här helgen har verkligen varit fantastisk på många sätt. Skönt med ledighet, skönt med sol och värme. Denna helg har jag startat att avhärda plantor inför plantering. Jag har haft dom ute i skuggan i ca 5 timmar om dagen för att de skall få vänja sig vid utomhus-temperatur, vind och sol. Det är det själva avhärdningen går ut på.

Avhärda plantor inför plantering
Avhärda plantor inför plantering

Vad händer om man inte avhärdar plantor?

Om man väljer att inte avhärda plantor så kommer plantorna inte klara att sättas ut i krukor och planteringar. Då kommer dom fina plantorna få brända blad och inom kort kanske till och med dö. Skälet till att man avhärdar plantorna är att blad annars bränns av solens starka strålar och av vinden som växten inte är van vid. Avhärdar man inte så brukar det resultera i att växten dör inom en vecka ungefär eller blir väldigt klen. När man drar upp egna växter inomhus, så har dom fått stå i en helt skyddad miljö och det är alltså vind och sol som dom sakta måste vänja sig vid. Skugga dom första dagarna och sedan lite vandrande sol för att slutligen klara väder och vind bättre.

Avhärda Silvernjurvinda
Avhärda Silvernjurvinda

Ställ plantorna i skuggan dom första dagarna

De första timmarna ute så ställer man dom i skuggan för att helt undvika den brännande solen. Sedan låter man dom stå där några timmar varje dag. Man ser snart vilka växter som klarar det bäst. Vissa behöver man ta in redan efter en timma, medans andra klarar sig i flera timmar. Jag brukar alltid ta in dom efter 5 timmar oavsett. Jag låter växterna sedan stå i orangeriet och vila sig över natten och när morgonen kommer så sätter jag ut dom igen.

Avhärda plantor inför plantering Kronärtskocka
Kronärtskockor för avhärdning
Avhärda plantor inför plantering

När man gjort det i några dagar så ställer man dom på ett ställe där solen silar igenom lite grand. Max en timma för att sedan ställas i skuggan igen. Man gör så där i en veckas tid ungefär. Sedan är växterna redo att planteras ut på sin växtplats. Detta är alltså ett väldigt viktigt moment för att alls kunna plantera ut de fina plantorna du dragit upp.

Man kan också lägga en fiberduk över plantorna dom första dagarna. Det är ett sätt att skydda dom lite grand från solens strålar och vinden som annars kan ta styggt på en växt.


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

En tanke om “Avhärda plantor inför plantering