Vad skall man tänka på när man väljer växthus eller orangeri! 1 kommentar


Nu är många i färd med att välja växthus eller orangeri. Att starta igång bygget av det man länge gått och drömt om. Jag tänkte därför dela med mig av lite tankar runt det och vad man skall tänka på lite extra innan man bestämmer sig och hur vi valt att göra. Jag skulle säga att det finns 4 viktiga frågor att ta ställning till redan innan man bestämmer sig.

Den första viktiga och svåra frågan är storleken? Det kan finnas många skäl. Först måste man ta reda på vad man får bygga på tomten. Men i dagsläget finns det både möjligheter med Friggebod- och Attefallshus. Alldeles oavsett så får man inte bygga utan att få ett Startbesked av byggnadsnämnden och lokala regler gäller för hur nära tomtgräns man får bygga, kan också vara avgörande. Börja med att kontrollera det så att ni inte bestämmer er för en storlek och plats och sedan går det inte av lokala byggnasregler som sätter stopp.

När det gäller storleken så skulle jag säga att förutom dom begränsningar man har, så gör det lite större! Man måste så klart fundera igenom vad man skall använda det till. Skall det användas endast för plantering och uppdrivning av plantor eller vill man även ha en liten plats för fika och middagar! Det måste man besämma redan innan, för annars kommer det bli ont om plats. Rita upp din ”dröm” på en blankt papper och se om du får plats med det du tänkt.

Här nedan ser ni vår skiss av tomten och orangeriet ritades in som en del av den köksträdgård vi sedan skapade under tiden.

Vi valde själva en plats som hade en viss storlek och anpassade oss efter det. Efter att ha vänt och vridit på det så blev det en storlek som både skulle vara för plantor och uppdrivning men också för rekreation. Vi bestämde tidigt att vi gör vårt orangeri bara för oss, inte detta tänk att ”om vi har gäster” för hur många gånger har vi det! 🙂 Den viktigaste tiden var planeringsstadiet, sedan när vi väl bestämt oss var det bara att bygg på!

Vi byggde även planteringslådor runt om växthuset! På baksidan mot den lilla köksträdgården.

Den andra frågan är om man skall ha möjlighet för uppvärmning och övervintra väster. Även om man bygger ett orangeri för uppvärmning så kan man ändå sedan välja att inte värma upp det, men tvärt om blir svårt. Återigen handlar det om att verkligen sitta ner och bestämma sig för vad det är man vill ha och hur man kommer att nyttja sitt växthus eller orangeri. Att isolera grunden är alltid ett bra beslut oavsett hur man sedan väljer att göra.

Vi tog beslutet att isolera grunden för att ha möjlighet att värma upp det.

Fråga nummer tre är bevattning och belysning! Detta behöver man också bestämma utifrån vad det skall användas för. Bevattning skulle jag säga är ett måste särskilt om sommaren ser ut som den som var förra åtet. Utan bevattning så kommer växterna inte klara sig länge.

Fråga nummer fyra handlar om man skall ha el framdraget eller ej? Det finns flera anledningar till el, och det handlar så klart om uppvärmning och belysning.

Om man vill ha möjlighet att värma upp så måste man ha el. Belysning kan man ha för av flera skäl. Dels belysning för att driva upp plantor på den mörkare delen av året och/eller belysning för att man vill göra fint och sätta dit lampor.

Jag tror som alltid på goda förberedelser. Att redan i förväg bestämma sig för hu man skall bygga för det gör att man kan anpassa konstruktionen efter önskemålen och att göra det i efterhand blir aldrig särkilt bra och inte heller så lätt alla gånger!

Detta är nog det roligaste och bästa vi byggt någonsin! Många sa innan att ”ni kommer inte använda det” och ”det är nyhetens behag” men inget av det har blivit sant. Det finns faktiskt inget ställe jag älskar så mycket som mitt orangeri. I år har vi satt druvor och persokoträd, citroner, oliver och fikon och det är verkligen så underbart som jag från början tänkt!

Vi visste redan från början hur vi skulle inreda och åkte runt väldigt mycket och tittade på lösningar! Det var också en del av hela processen så står du i begrepp att ”skaffa växthus” skynda långsamt.

En annan del vi var tvugna att ta stor hänsyn till är att där vi bor på en höjd blåser det en del så det var tvunget att vara stormsäkert!

Vi tillbringar väldigt mycket av vår lediga tid här, fikar, äter middagar, tar morgonens första kopp kaffe. Tittar på växternas utveckling, vattnar och myser. Det roliga är att hundarna älskar det och Fonzen han brukar försvinna in där på egen hand och när man inte hittar honom någonstans då har han krupit upp i en stol i orangeriet och myser!


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

En tanke om “Vad skall man tänka på när man väljer växthus eller orangeri!