Varför jag städar och diskar krukor efter odlingssäsong!


Jag tänker skriva några rader om anledningen till att jag städar och diskar alla krukor och tråg efter varje odlingssäsong. Det finns flera skäl. Dels vill jag vara redo inför nästa säsong. Att städa och diska gör att det är trevligare att sätta i gång när säsongen startar. Att städa är också en del av att lyckas med sina odlingar. I detta inlägg tänkte jag skriva lite om varför det är så viktigt då jag vet att det finns många som inte gör det. Ni som följer min blogg vet att jag odlar och drar upp egna plantor i stor skala!

Varför är det så viktigt att man diskar krukor?

Att odla i större skala innebär att man vill säkerställa att man inte får in ohyra eller skadedjur i sina planteringar. Man kan tycka att jord är ändå så smustig så vad spelar det för roll? Det spelar än väldigt stor roll. Det främsta skälet till att diska är att minimera risken att drabbas av ohyra, och det är den direkta anledningen till att jag diskar alla krukor. Jag diskar alltid alla kukor för hand efter varje odlingssäsong. Varje kruka diskas också efter varje enskild plantering. Jag sätter aldrig en ny planta eller frö i en odiskad kruka.

Skälet är att jag absolut inte vill ha in ohyra i mina odlingar, det finns massor av varianter av löss, sorgmyggor, kavlster, mögel. Ja, listan kan göras lång, och de kan finnas kvar i jordrester som finns i krukorna och sitter på kanterna. Så genom att diska krukorna så minimerar jag risken att drabbas.

Eftersom jag älskar att odla så är förberedelserna en del av odlingen, och för två årsedan så byggde jag mitt alldeles egna orangeri för att kunna odla mer. Att odla i lite större skala är helt fantastiskt roligt då jag älskar allt som har med blommor och odling att göra! Att då sköta sina odlingar och all utrustning är då ett måste.

Orangeri hos Pretty Home Blog

Ni kan läsa mer om mitt orangeri HÄR, och vad man skall tänka på när man bygger orangeri.

Inför varje odlingssäsong

Efter varje odlingssäsong så förbereder jag mig därför inför nästa säsong Slänger trasigt och packar i ordning. Detta för det är roligt att ha fint. Men jag får också en bra översikt över vad jag har och kan enkelt komplettera med det som gått sönder eller saknas.

Hålla skadeinsekter borta med diskning

Att diska gör också att man håller risken borta för att drabbas av skadeinsekter som till exempel sorgmyggor som annars kan finnas kvar i jordrester i krukorna, eller ägg av sådana. Självklart kan man drabbas ändå, men att förebygga för att inte drabbas är min melodi

Så här ser det ut när jag torkar några av mina nydiskade krukor!

Massor av krukor på tork

Efter städning så packar jag ihop allting snyggt så att det står där redo och väntar på mig inför nästa säsong! Så kul att ta tag i det när man har allting i ordning! Jag roade mig med att räkan alla krukor jag har och kom upp i 550 stycken, men då skall man veta att jag slängt många trasiga! Det blir att köpa lite nytt till nästa säsong.

När säsongen börjar så sår jag ca 400-600 plantor. Det blir mer för varje år och sedan planterar jag dom i min underbara trädgård. Mitt orangeri är den perfekta platsen på våren när plantorna växter till sig.

Jag försöker vara självförsörjande på blommor och grönsaker så långt det är möjligt med min mini-trädgård. Där odlar jag potatis, morötter, salladssorter, palsternacka, dill, gräslök, persilja, tomater, sockerärtor, broccoli, mangold, gul lök, röd lök, scharlottenlök, vitlök och haricot verts och sedan så klart massor med blommor! Sommar blommor och perenner tillsammans i en salig blandning! Jag lovar att detta kommer bli mitt heltidsnöje när jag blir pensionär, men än är det ett tag kvar. Man kan alltid drömma lite.

Entrén till min lilla köksträdgård

Entrén till min lilla mini-köksträdgård ser ni ovan. På bilden under ser ni min framsida till entrédörren.

Ett hav av blommor på framsidan av mitt hus
Blommor på framsidan av mitt hus

Hoppas ni fick lite hjälp på vägen att avgöra om ni skall diska krukorna eller ej. Frågar ni mig så måste ni göra det! Annars kommer ni förstå det den dagen ni drabbas. Ni kommer aldrig förlåta er själva om ni får t e x sorgmyggor inomhus!

Ha en fin dag!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.