Mitt fantastiska växhus/ orangeri tar form! 12 kommentarer


Just nu så är jag lite i himmelriket men denna dröm snart i uppfyllelse. Tänk att jag skulle få ett så här vackert hus. Men jag skulle ljuga om jag inte sa att det är otroligt mycket jobb med det. Allt som grundmålats, färdigmålats, monterats. Lister som skall förborras, monteras. Glaslister, glas som skall på plats, tätningslister!

Men vad fint det kommer bli! Så här ser det ut just nu i denna stund. Grundmålat en gång och målat två gånger och nu ser man den vackra halvblanka svarta färgen! Wow! Det ser så mäktigt ut och det konstiga är att det är svårt att förstå just nu att denna mark har vi inte tidigare utnyttjat till någonting.

Nu håller Stefan på att färdigställa en teknisk lösning för att på bästa och säkraste sätt få takglasen på plats. Dom är väldigt stora och vi har varit och köpt ”glashandtag” för att kunna hålla på ett praktiskt och säkert sätt. Detta var en del som var viktig, att huset skall vara helt tätt och därför tyckte vi inte att det dög med delade glas som väldigt många växthus har. Vi vill inte att det skall komma in en droppe regn eller vatten förutom det vi själva vattnar med förstås. 🙂

Jag har även börjat skriva en liten ”resa” från starten när vi började bygga köksträdgården i mars och kommer göra flera delar som jag kommer publicera allt eftersom. Här nedan kan ni läsa Del 1, där kan ni också ta del av alla bilderna på vägen!

Från otillgänglig mark till köksträdgård och växthus – DEL 1

Jag önskar er en bra start på er torsdagsmorgon. Själv hoppas jag på solsken, men det tror jag är lite för entusiastiskt för det blir nog regn tyvärr!


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

12 tankar om “Mitt fantastiska växhus/ orangeri tar form!

 • Ewwa

  Att måla det svart var ju verkligen en fullträff! 🙂

  Men alltså, ÄR detta en byggsats ni har köpt?? Vanligtvis brukar man väl bara behöva montera ihop en sådan, och allt man behöver till det finns med i paketet? Nu verkar ni ha gjort så mycket själva, och behöver fixa specialverktyg osv, så jag fick för mej att ni kanske beställde färdigsågat/-kapat virke istället och byggde själva utifrån egen ritning?? Låter onekligen knepigt med så stora och tunga glas till taket, håller tummar och tår för att ni får dem på plats utan några missöden! Är allt virket limträ, förresten?? Om inte måste det ju finnas risk att det slår sej, vilket nog inte vore bra om glaset inte också kan röra sej en aning…?

  Många frågor, men jag är verkligen seriöst nyfiken på detta bygge – skulle gärna göra ett liknande själv nångång!! 🙂

  • pretty Inläggsförfattare

   Hej Ewwa,
   Roligt att du gillar det. Vi har köpt en byggsats men gjort vissa förändringar utifrån att leverantören inte kunde leverera med till exempel med dörröppning där vi ville ha den. Sedan har vi även gjort vissa förbättringar i konstruktionen och lite småsaker med extra frästa fönsterlister etc. Förborrat väldigt mycket för att inte riskera att det skall spricka någonstans. Allting är limträ. Hela glasskivor var en förutsättning för oss för vi vill inte att det skall komma in en droppe vatten, men vi har gjort en konstruktion för att få dit glasen på ett säkert sätt. Som du ser på bilden har vi även byggt en spång runt hela växthuset för att på ett bra sätt komma åt övertallt. Hade varit ohållbart annars eftersom det är bergssluttning. 🙂 Så, ja det är en byggsats vi köpt, men som dom nördar vi är så vill vi alltid förbättra. Det blir så himla fint! 🙂 🙂 Låt mig veta om du har fler frågor så klart! 🙂
   //Berith

   • Ewwa

    Tack för svar! Härlig inställning att inte låta sej begränsas av en standard (eller vad jag ska kalla det) utan att ni helt enkelt tar saken i egna händer och anpassar objektet så det blir som ni vill ha det!!! ?

    • pretty Inläggsförfattare

     Jag tycker det år så roligt när jag får kommenterar och frågor så nöjet är helt på min sida kära Ewwa. Ja det är kul att sätta sin egen prägel på allt! Det är helt enkelt svårt att låta bli! 🙂
     //Berith

  • pretty Inläggsförfattare

   Hej Linda,
   TACK snälla du!!! Nu börjar det likna något, men jag längtar efter varje steg. Mycket jobb är det men den som väntar på något gott väntar alltid för länge! 🙂
   Ha en superfin torsdag!
   //Berith

 • Christoffer Boström

  Hej, fantastiskt fint! Vi planerar ett mycket snarlikt hus på bergrund och plintar, så vi blev jätteglada då vi hittade detta! Vi undrar om du kan delge lite dimensioner på virket ni använt samt mått (LxB)? Hur tjockt glas använde ni och var det härdat glas? Kanske du kunde skicka lite bilder?

  • pretty Inläggsförfattare

   Hej Christoffer,
   Så glad jag blev över din kommentar. Jag lovar att ge dig lite mer dimensioner på virke och annat. Jag befinner mig nu på resa i Kina och så fort jag kommer hem igen skall jag maila dig lite mer informaton! 🙂 Vi är så nöjda med vårt underbara orangeri/ växthus.

   Ha en fin dag!
   //Berith

   • Christoffer

    Hej, nyfiken på svar; redan tillbaka från Kina? Undrar även om träets ytbehandling och hur ni löst ev. fuktfällor där glas möter den horisontella grundsyllen. Är det limbalk ni byggt med?

    • pretty Inläggsförfattare

     Hej Christoffer,
     Sorry att jag inte svarat på din första fråga. Skall genast gå tillbaka igen, jag måste totalt ha glömt detta!
     Avseende denna fråga så är det limträ och det är oljat och sedan målat med en hybridfärg som tål fukt! 🙂

     MVH
     Berith

  • pretty Inläggsförfattare

   Hej Christoffer,
   Sorry för sent svar som sagt! 🙂
   Virket är 90×90 mm limträ. Orangeriet är inom ramen för friggebod d v s inte högre än 3 meter i nock.
   Glaset är 4 mm härdat glas. Du kan hitta bilder på flera ställen i min blogg. Om du säker på Prettyhomeblog + växthus eller Prettyhomeblog + orangeri så hittar du massor av bilder. Låt mig veta om du letar efter något särskilt.
   Detta är en byggsats från Skånska Byggvaror som jag byggde i samarbete med dom! Du hittar även bilder på deras blogg!.
   MVH
   Berith