Smarta förvaringslösningar – kokböcker för köket!


Har vi inte alla samma problem egentligen. Vi har massor av fina saker men hälften av gångerna så vet vi inte vad vi skall göra av det. Nu för tiden byggs dessutom bostäder mer eller mindre utan förvaringsutrymmen. Förr i tiden fanns det alltid gott om klädkammare och garderober. Jag älskar ordning och reda, men det finns en sak till som jag tycker väldigt mycket om. Det är möjligheten att se det jag gillar och inte gömma undan allt.

Jag förespråkar att man alltid skall planera sin förvaring utifrån vad man har, och inte som många gör, utifrån vad som ser fint ut eller bara fylla en vägg med garderober vad man tror man behöver.

I mitt kök har jag en liten gavel på ett högskåp som jag egentligen inte kan använda till någonting. Då kom jag på idén med att sätta upp tavelhyllor för att förvara mina kokböcker på.

Det finns alltid anledning till finjusteringar för behoven växlar över tid, och man lägger sig till med nya vanor eller nya intressen och/eller adderar mer saker som behöver förvaras. Ibland vill man bara göra om sin förvaring för att man kommit på en ”ännu” bättre eller ”ännu” snyggare” idé.

Jag upprepar stegen till all god förvaring som jag skrev i mitt tidigare inlägg. Förvaring enligt mig, är en förutsättning för att man skall få ett fungerande hem som man trivs i. Allting har sin plats. Det kan naturligtvis ändå bli stökigt och förvaring är något man alltid måste jobba med och göra om ibland. Just för att förutsättningar eller anvädningsområden förändras över tid.

  1. Steg 1 är det absolut viktigaste steget. Alltid att rita upp och bestämma exakt vad som skall förvaras var! Om man planerar utifrån det befintliga behovet så kommer man innan man påbörjar själv byggandet att inse att man behöver förändra eller utöka eller helst att det blev precis som man tänkt.
  2. Hitta smarta nya lösningar, som t e x sockelskåp i köket. En relativt ny förvaringsmetod som man bara måste ha med sig om man planerar att göra om sitt kök.
  3. Att inte låsa fast sig i t e x Ikeas garderobs-sortiment. I vissa fall kanske ett köksskåp för väggen kan bli minst lika bra förvaring. Man kan bygga möbler av t e x stommar från Ikea och göra till en cool del av inredningen bara genom att addera en bänksiva ovanpå!
  4. När man planerar för en ny skogarderob. Titta på vad du skall förvara och planera utifrån det. Det hjälper inte om du har massor av fina hyllor för skor när du har 10 par stövlar som måste få plats någonstans, inklusive gummistövlar, löparskor etc.
  5. Lista ut smart förvaring som dessutom kan fungera som en typ av display. Allting behöver inte gömmas undan! Bra exempel är en vägg med krokar för alla väskor. En annan är tavelhyllor för alla kokböcker i köket.
  6. Böcker kan utgöra en fin inredningsdetalj om man lägger dom på ett bord och sätter ett par vackra ljusstakar ovanpå!

Så här kommer idé nummer två i min lilla serie av förvaringsideér. I bland vill man inte gömma undan saker utan visa, eller ha dom framme av praktiska skäl, också ett sätt att läsa recept utan att lägga boken på en kladdig köksbänk med risk för spill.

Älskar att jag har ett överflöd av luktärtor, bara att plocka in färksa i mängder! Brickan och de små glasskålarna är inköpta på IKEA.

Det får bli dagens lila förvaringstips och samtidigt som en liten karamell! Ha en underbar torsdag alla kära läsare!

 

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *