Dags att plantera ut förodlad lök


Nu är det dags att plantera ut förodlad lök som jag satte redan i mitten på ferbruari. Jag brukar gör det tidigare på säsongen men i år har det varit så kallt att jag inte har kunnat gör det. Lökarna behöver verkligen komma ner i jorden.

Dags att plantera ut förodlad lök
Dags att plantera ut förodlad lök

I mitten av februari sådde jag både gul lök, röd lök, scharlottenlök och vitlök. Vitlöken kommer säker inte hinna bli så stor men jag ville ändå testa att så den tidigt på våren då jag glömde att sätta vitlök i höstas.

Plantera löken tätt

Jag sätter löken tätt för jag använder löken under sommaren och då tar jag av de plantor som sitter tätt i hop så de andra lökarna får lite utrymme. Mitt tips är att använda lökblast till matlagning. Jag har till och med skippat gräslök och använder i stället lökblast. Mycket godare och det finns i massor. Färskpotatis med matjesill och lökblast i stället för gräslök är supergott. Ni måste testa.

Det går så klart också bra att sätta sättlök i jorden direkt nu om man inte har försått som jag har.

Plantera löken tätt
Plantera löken tätt

Att klippa blast främjar tillväxten av löken

Det finns också ett skäl till varför jag började klippa blast av löken. Det är nämligen så att det främjar tillväxten av själva löken. Jag klipper så det finns ca 1 decimeter kvar av blasten. Det gör att löken får lite mer växtkraft istället för att fokusera på blasten. Så det finns verkligen bra skäl att använda blasten kontinuerligt.

Så i dag har jag först gjort förberedeleser för att plantering skall kunna göras. Gödslas ordentligt med kogödsel så att löken har möjlighet att växa sig stor och stark.

Dessutom är det så härligt att se lök växa för det ser så grönt och fint ut. När man förodlar lök som jag gör så är löken klar redan i slutet på juli. Då gäller det att ha en plan för vad man vill sätta i landet så man nyttjar jorden ordentligt. Glöm bara inte att gödsla igen. Man kan självklart sätta en omgång med lök till. Om man dessutom börjar förodla en omgång lök till så hinner det abslut växa sig fin innan säsongen är slut.

Hoppas ni giller mina tips!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.