Vi har pratat om en tid att investera i ett bevattningssystem som gör att vi kan vara borta ett antal dagar utan att vi behöver be någon annan vattna eller vara oroliga att våra växter tar stryk. Därför har vi investerat i ett Gardena bevattningssystem. Att säkerställa att vi kan resa bort utan att behöva vara oroliga för våra växter hade varit en lyx tycker vi. Nu blir vår önskan verklighet.
Vår trädgård gjorde vi klart på framsidan förra året i samband med att vi färdigställde vår utbyggnad i två plan så vi har inte riktigt funnit tiden ännu. Nu kände vi att det var dags. Vi har investerat både tid och pengar i vår trädgård och vill självklart att den skall hålla sig lika fin hela sommaren.
Valet föll på Gardena Bevattningssystem
Valet föll på Gardena efter att ha sökt och tittat på lite olika system. Det finns en stor marknad på trädgårdsbevattning och det är lätt att ”gå bort sig”. Skälet till att vi valde Gardena är att det finns ett stora urval beroende på vad man skall bevattna. Vi har en hel del olika typer av behov. Därför insåg vi att Gardena kunde tillfredsställa alla dom behov vi hade.
Vi har sedan tidigare droppslangar i alla våra buxbomshäckar. Det förenklar betydligt när man skall vattna. Jag kopplar bara på vattnet till droppslangen och den gör resten av jobbet.
Montering av Gardena bevattningssystem
I går kväll började vi montera den delen som är min krukträdgården. I krukträdgården har jag 19 stycken stora krukor med allt i från sommarblommor, buskar, perenner. Det var både enkelt och gick väldigt fort att färdigställa. Detta system betyder också att jag enkelt kan addera en kruka eller två.
Man bygger systemet helt själv efter sina egna förutsättningar! Det finns också färdiga kit men dom blev inte bra för det vi skulle göra. Då hade vi bara kunnat nyttja vissa delar och då blev det billigare att köpa exakt det vi ville ha i stället.
Gardena Bevattningssystem med droppslang
I min krukträdgård kan vi inte ha en droppslang på alla ställen. För min häck fungerar det utmärkt. Eftersom jag har mycket olika kärl och krukor som inte hänger i hop och dessutom ett orangeri så kan jag inte ha en droppslang överallt.
Så här har jag gjort
Till krukträdgården köpte vi en ”hård slang” som är själva grunden och som behöver gå hela vägen runt det som skall bevattnas. Sedan fäster man slangar med droppefästen som man sedan kan dra till det som skall vattnas. I detta fall 19 olika krukor. Samma sak gäller för orangeriet.
Det finns ett särskilt verktyg man behöver för att göra hål i den hårda slangen där man vill dra upp den tunnare bevattningsslangen för att sätta i varje enskild kruka. Nedan ser ni det orange verktyget som man gör hål med i den svarta hårda slangen för att sedan fästa den grå nedan. Därefter mäter man upp hur mycket av den tunna slangen man behöver (vi köpte 50 meter rulle). Klipper till och fäster slangen på den lilla grå som sedan skruvas i den hårda slangen där man gjort hål.
Dessa speciella fästen finns att köpa i 10-pack som skall fästas i det hål man gjort. Innan man fäster detta i den hårda slangen klipper man till en lagom längd av den tunna bevattningsslangen och sätter på fästet (det är annars svårt att få på). Därefter skruvar man fast fästet i den hårda slangen. När detta är gjort så fäster man det så kallade bevattningsfästet (med orange top) i ändan som skall sitta i krukan.
Bevattningsfästen som ger olika mängd vatten
Fästena med den orange toppen finns som man kan ställa in på olika mängd vatten. Vi valde fästen som kan ge mellan 0-10 liter vatten på 1 timma. Vi beräknar ha på bevattningen i 30 minuter om dagen nr det behövs. Sedan ställer man in vattenmängden för varje enskild kruka genom att skruva på det orange fästet som öppnar och stänger gradvis. Sedan får man så klart provköra några gånger och se så det fungerar tillfredsställande.
Vi hann även med att lägga en bevattningsslang i planteringslådan på framsidan för alla mina Dahlior, Jätteverbena och Blåregn. Den har vi nu provkört den i 30 minuter och det blev helt perfekt! Olika system som utgår från olika bevattningspunkter för att kunna vattna det som behöver vatten när vi är borta.
Vi har även hunnit med att dra slangen till mina Kronärtskockor. Vi behöver komplettera i morgon med lite fler delar. Detta känns verkligen lyxigt att ha ett eget bevattningssystem. Det kostar så klart lite pengar men det är väl värt det i en trädgård där man investerat en hel del tid och pengar.
Kostnaden för ett Gardena Bevattningssystem
Vi kommer total lägga ner ungefär 8000 kr på systemet. Men då har vi valt en app-styrd lösning som gör att vi själva kan välja när vi vill sätta på vårt system. Problemet med bara en timer är att om vädret ändrar sig så kommer systemet ändå gå i gång och det tyckte inte vi kändes hållbart. Självklart är det mycket pengar för bevattning men vi har lagt långt mycket mer pengar på trädgården.
Hur kan man komma billigare undan
Det finns så klart sätt att komma väldigt mycket billigare undan om man väljer att inte har någon timer eller app-styrd lösning utan att bara vrida på kranen. Det underlättar så klart massor om man har en trädgård som behöver vattnas. Om vi valt bort dessa delar så hade vi nog landat på kanske 2500 kr i stället
Slangar och fästen skulle jag säga är relativt billiga. Det är just dessa timer-lösningar och app-styrda lösningar som kostar mycket pengar.
Tipset jag vill ge på vägen är att noggrant tänka igenom varje yta ni vill bevattna innan ni börjar någonstans. Detta för att verkligen förstå hur ni skall lösa varje enskild yta på bästa sätt och att ni får ihop allt på slutet. Jag skall låta er veta hur den app-styrda enheten fungerar när vi kommit så långt!
Hoppas mina tips hjälper er på vägen!