Gör en perfekt Blåbärscheesecake!


I går bestämde jag mig för att baka en Blåbärscheesecake. Så här kommer mitt bästa recept hur man gör en perfekt Blåbärscheesecake! När man gör en cheesecake så behöver man ingen ugn utan och den är väldigt enkel att göra. Jag gör även en blåbärsgelespegel och man kan antigen göra den på saftkoncentrat eller på ett paket med juciekoncentrat med hallon- och blåbärsjuice. Cheesecaken blev så fantastiskt god och balanserad att den är helt livsfarlig om du frågar mig! Ni måste testa. Ett perfekt bakverk som är enkelt att göra. Perfekt att göra en eller ett par dagar i förväg och enkel att göra till många. Skall man ha kalas så är den perfekt att göra flera dagar i förväg.

Gör en perfekt Blåbärscheesecake!
Gör en perfekt Blåbärscheesecake!
Recept på underbar blåbärscheesecake med gele!
Jag skär dom i rutor

Det är enkelt att baka cheesecake

Denna Blåbärscheesecake är dessutom väldigt enkel att göra och det är kanske första gången man gör den som man får tänka efter lite eftersom det är några olika moment. Jag skall därför på ett enkelt sätt försöka ta er igenom dom olika delarna.

Blåbärscheesecake i lagom bitar
Blåbärscheesecake toppade med amerikanska blåbär från trädgården

Jag har hela frysen full av blåbär som jag själv plockat så för mig passar det utmärkt att använda dom till att göra cheesecake! Jag har även Amerikanska blåbär som jag i höstas styck-fryst och sedan lagt i en burk så det är bara att plocka upp så många jag behöver för dekoration av kaka. Det finns så klart att köpa i handeln om man inte har egna.

Blåbärscheesecake med en geléspegel av hallon- och blåbär

Botten

20 stycken Digestive kex

125 gram smör

Cheesecake

900 gram Philadelphiaost

3 dl grädde

Blåbärsfyllning

300 gram frysta blåbär

2 dl strösocker

2 tsk agar agar pulver

Saften från en citron

Gelé-spegel

5 gelatinblad

2 dl hallon-blåbärsjuice koncentrat

2 msk socker

Saft från 0,5-1 citron

Gör så här

Börja med att klä in en form med bakplåtspapper. Min form som jag använder till ovan är 23×23 cm.

Klä en bakform

Smält smör och krossa digestivekexen i en matberedare. Häll i det smälta smöret i smulorna och rör till den fin massa. Tryck ut digestiveblandningen i botten på din bakplåtklädda form i ett jämt lager och ställ in i kylen.

Tryck ut digestivesmeten

Blåbärssmeten

Tag 300 gram blåbär och koka upp i ca 10 minuter till dom kokat sönder lite grand. Häll upp i sil och låt purén rinna ner. Tag sedan purén och häll upp i en kastrull. Tillsätt strösocker och agar agar pulver till purén. Tillsätt också saften av 1 hel citron. Koka upp under omrörning i ca 4 minuter. Häll sedan upp purén i en skål och låt svalna.

Blåbärssmet till Cheesecake

Se till att cheesecakesmeten är väl blandad

Nu skall vi börja momentet med själva cheesecake smeten. Lägg all Philadelphiaost i matberedarens skål. Häll också i grädden. Börja vispa till en fast kräm. När krämen är fast så häller du i den avsvalnade lite geléaktiga blåbärspurén. Vispa ännu en stund tills allt blandat sig väl och allt blivit blått. Rör om för hand för att se till att det inte finns några vita strimmor kvar utan att smeten skall vara jämt blå av alla blåbär.

Blåbärssmet

Bred nu ut krämen över digestivekexen i ett jämt lager. Se till att det inte blir en ”pulkabacke” för då kommer gelen rinna ner i kanterna så det är viktigt att det blir jämnt. Ställ in cheesecaken i kylen.

Gelé-spegel

Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten i ca 5 minuter. Häll upp juice-koncentratet i en kastrull. Tag saft av en citron och tillsätt tills du tycker du har rätt smak och tillsätt strösocker och smaka av. Koka upp koncentratet. Drag av kastrullen och lägg i gelatinbladen och rör tills du rört ut dom. Häll upp i en liten tillbringare och låt den svalna något.

Häll på så fort den svalnat av. Om du vill dekorera med stora blåbär så är det dags att göra det nu, då fastnar dom lite lätt i gelén. Momentet med geléspegeln kan man även göra dagen efter om man vill.

Jag sätter ner blåbären direkt när jag hällt på gelén

Perfekt att göra en eller ett par dagar innan

Att bjuda på cheesecake är en fröjd för alla verkar gilla det! Den blev verkligen perfekt i smakerna! Roligt att bjuda på!

Gör en perfekt Blåbärscheesecake!
Cheesecake är vacker att titta på

Ni måste helt enkelt prova att baka en blåbärscheesecake. Den behöver inte bakas i ugn och den blir fantastiskt god och roligt att bjuda på!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.