Köttbullar med potatismos och pressgurka!


Något av det godaste som finns är hemlagade köttbullar med potatismos och pressgurka! För mig är det ett matminne när mamma lagade det när jag växte upp! Så gott och fortfarande en av dom där rätterna som dom flesta älskar! Riktig husmanskost!

Köttbullar med potatismos och pressgurka!
Köttbullar med potatismos och pressgurka!

I helgen när det var lite blandväder ute, då passade jag på att göra köttbullar av 1,6 kilo köttfärs. Det blev lite fler än 40 stora köttbullar och i dag tänkte jag ge er mitt recept!

Köttbullar

1,6 kilo nötfärs

2 ägg

1 dl ströbröd

2 dl lättmjölk

Finriven lök av två gula lökar

Vitpeppar och salt

Gräddsås

4 msk smör

4 msk vetemjöl

5 dl lättmjölk

5 dl vispgrädde

3 buljongtärningar

1 msk Guld Soya

Cayennepeppar 1 kryddmått

Pressgurka

En hel gurka

3 msk ättiksprit 12%

3 msk socker

Vatten 1 deciliter

2 kryddmått salt

0,5 kryddmått vitpeppar

Hackad persilja ca 0,5 dl

Potatismos på färskpotatis

1,5 kg färskpotatis

Salt

50 gram smör

1 dl lättmjölk

Salt och peppar

Så här gör jag köttbullar

Börja med att blanda 1 dl ströbröd med 2 dl lättmjölk i ett glas eller liknande och ställ undan i 20 minuter för att svälla.

Riv den gula löken fint. Lägg all nötfärs i en stor skål så det finns utrymme att blanda ordentligt. Krydda väl med salt och vitpeppar och vänd färsen och krydda på alla sidor. Häll i ströbrödsblandningen (detta gör att dom håller ihop bättre). Kläck två ägg och häll i den rivna löken. Tvätta händerna ordentligt och blanda sedan med händerna. Smaka av ordentligt och tillsätt mer kryddor efter smak. Smaka av och tillsätt mer salt och vitpeppar tills det är perfekt!

Blanda väl och krydda efter smak

Dags att börja rulla köttbullar. Spola kallt vatten på en skärbräda och spola händerna med vatten. Börja sedan rulla köttbullar och se till att alla får samma storlek.

Sätt en stekpanna på högsta värme med smör och lägg pannan full med köttbullar. Dra därefter ner värmen till ca 7 och låt som få en yta. Sedan drar du succesivt ner värmen så att dom blir genomstekta. Stek dom i ca 20 minuter. Testa så att dom är klara. Lägg dom klara köttbullarna i en stor gryta

Köttbullar i gräddsås
Köttbullar med potatismos och pressgurka!

Gräddsås

Smält smör på låg värme. Drag av kastrullen och rör ut mjölet så det blir en jämn smet. Häll därefter på 5 dl lättmjölk och koka upp på medelvärme. När man gör sås av detta slag så måste man vispa hela tiden och koka upp på lite lägre värme för att det inte skall bränna fast i botten. Om man känner att såsen bränt fast det allra minsta så byt till ny kastrull annars smakar såsen bränt.

När det nästan kokat upp så häller du på grädde och jag använder Guld Soya för att färga såsen brun. Låt nu såsen precis koka upp. När det börjar koka upp så smular du i buljongtärningarna och vispar runt. Jag brukar också krydda med lite cayennpeppar för att få lite sting i såsen. Smaka av såsen för att se om något mer behöver tillsättas.

Häll såsen ovanpå köttbullarna

Pressgurka

Skiva gurkan med en osthyvel eller i en matberedare. Lägg gurkan i en skål. Blanda alla ingredienserna och rör om ordentligt och sist rör du ner den klippta persiljan. När du klipper persiljan se till att inga stjälkar är med. Häll blandningen över gurkan och sätt över ett fat så du pressar ner all gurka som kan suga åt sig. Låt stå i minst 1 timma innan servering.

Potatismos på färskpotatis

Jag har fått lära mig att man inte kan göra potatismos på färskpotatis. Vilket så klart är helt fel. Fördelen är att du får med lite skal och det ger både karaktär och lite smak.

Dela potatisen i mindre bitar så det går fortare att koka. Salta ordentligt. Koka nästan färdiga. Häll av vattnet och ställ kastrullen vid sidan om spisen. Fördela 50 gram smör i potatisen och låt smälta. Krydda ordentligt med peppar och salt. Häll därefter i ca 1 dl mjölk så att kryddorna blandas ner bland potatisen. Tag en elvisp med degkrokar och vispa till en jämn smet. Om det blir för tjockt tar du bara i mer mjölk. Smaka hela tiden av och tillsätt mer kryddor efter smak.

Köttbullar med potatismos och pressgurka!

Servera köttbullar med gräddsås, potatismos, pressgurka och lingon! Nu är måltiden fulländad!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.