En perfekt dag för plantering av Dahlior!


I dag blev dagen att plantera mina Dahlior som jag drivit upp i mitt orangeri! En perfekt dag för plantering av Dahlior är en dag när inte solen skiner. En dag som det är varmt och risken för frost är definitivt över. Jag trodde det skulle regna i dag och blev så glad över lite molning dag med varm

En perfekt dag för plantering av Dahlior
En perfekt dag för plantering av Dahlior

Mina Dahlior har växt sig fina i orangeriet. Jag har haft dom ute varje dag de senaste 3 veckorna för att de skall vänja sig vid utomhustemperatur, sol och blåst! Nu ser dom jättefina ut. Jag har några för många, men det är väl mer en möjlighet än ett probelm. Det enda problemet är att välja vilka färger som skall få sitta på framsidan!

Jag har märkt upp dom noggrant så jag vet vilken färg dom har. Vissa har redan fått fina knoppar.

Vissa Dahlior har redan fina knoppar

Med vilket avstånd planterar man Dahlia

En Dahlia planterar man med ca 50 cm avstånd. Lite beroende på hur höga dom är. Dahlior skall planteras i lucker välgödslad jord. Jag har en helt ny varmbänk eller blomlåda på framsidan där jag prepparerat med helt ny jord och massor av gödsel. Dahliorna behöver gödslas under hela säsongen fram till och med augusti månadsslut. Då kommer Dahlian att blomma vackert hela säsgongen. En viktig del i att odla Dahlior är att plocka bort vissna blommor. Det gör att blomman sätter mer knoppar och massor med nya blommor kommer.

Odla Dahlior är både nytt och gammalt hos mig

Min mamma brukade odla Dahlior i alla dess färger, och detta är faktiskt första gången jag gör det. Min mamma sparade alltid lökarna och förodlade dom på våren. Nu har jag en bra bas och tänker fortsätta med detta om det blir bra i min nya blomlåda. Innan har jag inte haft någonstans att sätta dom eftersom dom tar en hel del plats.

Måste även visa mitt vackra blåregn

Att ha blåregn har varit en dröm för mig. Jag vet ännu inte om dom kommer att trivas och jag vet att Blåregn är lite kinkiga och svåra. Men man måste försöka. Att plantera dom i en varmbänk ger dom åtminstone förutsättningar att trivas. Det lär visa sig till nästa sommar. Dom är så vackra!

Blåregn är bland det vackraste som finns

Blåregn är en klätterväxt och om jag fick önska så skall den växa upp på min pergola. Den får gärna växa lite långsamt för nästa år skall pergolan målas svart! Eftersom det är impregnerat trä så måste det torka i minst 12 månader och det är därför vi inte gjort det från början.

Mina Klotavenbok är på gång att slå ut

Något jag längtat efter oändligt mycket är att mina Klotavenbokträd skall få löv. Nu är det verkligen på gång. De har små löv och blir det bara varmt så kommer det säga ”poff”. Längtar så. Dessa träd skall jag forma till parasoller.

Mina Klotavenbok på gång att få löv

Nu skall jag springa ut och sätta dom i jorden! Allting är verkligen sent i år. Min krukträdgård är inte ens grön ännu och vi är i mitten på maj.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.