I dag blev det spenatpaj och fröknäcke!


I dag vaknade jag upp till en dag när regnet bara öste ner! Har mest skrotat omkring och gjort lite allt möjligt men sedan fick jag för mig att fixa lite mat och mer fröknäcke eftersom det nästan går åt en omgång fröknäcke i veckan hemma hos oss.

I dag blev det spenatpaj och fröknäcke
I dag blev det spenatpaj och fröknäcke

Spenatpaj är en fröjd att göra för det luktar så gott när man fräser vitlök och spenat! Pajen blir förstås precis lika god och jag älskar verkligen spenat! Att hacka en sallad med egenodlade grönsaker till är perfekt tillbehör och servera med en senapssås.

Recept-favorit-repris

I dag tänkte att jag skulle ger er en recept-favorit-repris med mitt recept på spenatpaj. Spenat är super nyttigt och spenat är bland det bästa jag vet! Den bli ännu godare om ni dessutom gör den goda senapsdressingen till och serverar den som ett tillbehör i en liten skål.

Pajskal

4,5 dl mjöl

185 gram smör

1 dl vatten

Fyllning

600 gram spenat (går utmärkt med fyst från Ica)

1 klyfta vitlök1 gul lök

1 kryddmått vitpeppar eller efter smak

1,5 tsk salt eller efter smak

Äggstanning

4 ägg

1 dl mjölk

3 dl grädde

3 dl riven ost

Salt och peppar efter smak

Senapsdressing

2 msk senap (jag brukar använda sötstark)

2 msk flytande honung

4,5 msk vitvinsvinäger

1 dl olivolja

2 krm salt

1 krm svartpeppar

Gör spenatpajen så här

Börja med att göra pajdegen klar. Lägg in den i kylen i 30 minuter. Tryck därefter ut den i pajskalet och sedan naggas och förgräddas i 20 minuter i 200 grader mitt i ugnen. Anledningen till att pajdeg alltid skall vara kall innan man sätter in den i ugnen är att för annars rasar kanterna på pajen vid bakning.

Tänk på att trycka degen lite över kanten för degen krymper alltid lite i ugnen. Nagga pajen med en nagg eller en helt vanlig gaffel.

Fyllningen är enkel att göra

Under tiden pajskalet står i ugnen hackar du gul lök och vitlöksklyfta. Fräser löken tillsammans i olivolja i en stekanna och lägger sedan ner all spenat samtidigt och låter fräsa ihop. Salta och peppra. Viktigt att smaka av. Spenat behöver en hel del salt.

Gör färdigt äggstanningen. Kläck alla ägg i en skål och tillsätt mjölk och grädde. Salta och peppra och vispa i hop och smaka av. Tänk på att det måste smaka ordentligt för att det skall bli smak på pajen så var inte för fega med kryddningen. Smaka av flera gånger. Lägg i 3 dl riven ost och vispa om.

Tag ut det färdiggräddade pajskalet efter 20 minuter i ugnen. Lägg i spenatblandingen på botten i pajskalet. Häll över äggstanningen och sätt åter in i ugnen på 200 grader i ca 40-45 minuter. Stick en gaffel i pajen på några ställen då och då, så att äggstanningen kommer åt att stelna överallt. Om pajen blir brun på ovansidan innan den är klar, lägg bara över lite folie,

Du kan alltid spara lite ost och strö ovanpå det sista du gör innan du skjutsar in den i ugnen!

Under tiden som pajen står i ugnen kan du göra klart dressingen. Lägg alla ingredienser utom olivoljan i en hög bunke och blanda med en handmixer. Töm i olivoljan sista och se till att den blandar sig ordentligt genom att föra handmixern upp och ner några gånger.Voila! Servera dressingen i en liten skål för sig till varje person. Så kan man själv avgöra hur mycket eller lite man vill ha! Tanken med dressingen är att man skall ”doppa” en pajbit i den och sedan stoppa i munnen!Jag lovar att ni kommer att bli populära! 

Jag har även gjort en omgång med fröknäcke i dag. Ni hittar mitt recept HÄR

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.