Jag bakar världens godaste fröknäcke! 1 kommentar


En gång per 14 dagar så bakar jag fröknäcke. Det är det mest ultimata mellanmål jag kan tipsa er om. Jag har mitt fröknäcke i en stor glasburk med glaslock på köksbänken.

Det är superenkelt att göra och verkligen det godaste, det finns inget köpebröd som matchar detta. Här nedan ser ni hur man gör steg-för steg. Att ta ett eller ett par fröknäcke med till exempel ett kokt skivat ägg är ett perfekt mellanmål. Att ha smör på dessa knäcke är helt överflödigt! Prova får ni se. Jag lägger också på flingsalt precis innan jag sätter in dom i ugnen.

Fröknäcke innehåller bra råvaror och är utan några som helst konserveringsmedel. Jag brukar köpa frön när det har nedsatt pris. Det räcker till väldigt många omgångar. Man kan även ha linfrön i men då måste man vara medveten om att de har en liten laxerande effekt. Vill du ha linfrön så byter du bara ut något annat frö och ersätter med linfrön med 0,5 deciliter.

Recept fröknäcke

2,5 dl pumpakärnor

2,5 dl solrosfrön

2 dl sesamfrön

4 dl durum vetemjöl

1 dl rapsolja

4 dl hett vatten

Havssalt efter smak

Gör så här

Sätt ugnen på 135 grader om du har varmluftsugn och sätter in alla plåtar samtidigt. Har du en vanlig ugn sätter du den på 150 grader och sätter in en plåt i taget.

Mät upp alla frön i en bunke och tillsägg Durumvete. Rök ihop alltsammans så det blandar sig. Tillsätt vatten och sist rapsolja och rör i hop alltsammans väl så att det blandar sig och blir en fin deg.

Dela degen i tre lika stora delar och lägg varje del på ett bakplåtspapper.

Sedan tar man ytterligare ett bakplåtspapper per deg och lägger ovanpå. Tryck först ut den med händerna ovanpå bakplåtspappret och ta sedan en kavel till hjälp att trycka ut det i hörn och kanter.

Ta ytterligare ett bakplåtspapper till varje deg och lägg ovanpå degen och använd kaveln att trycka/pressa (inte kavla) ut degen så den täcker hela pappret.

Ta bort det översta bakplåtspappret och släng det och ta en kniv och skåra ut lagom stora rutor på bröden. Jag brukar dela en plåt i 4 rader och sedan dela varje rad i fyra delar. Det ger 16 bitar per plåt!

Strö sedan havssalt över och tryck till det lätt med handen. Jag brukar hälla upp lite flingsalt i en skål när jag skall strö över. Sedan trycker jag lätt med handen på saltet så det inte trillar av när dom är färdiga. Salta med försiktighet så det inte blir för salt.

Här nedan ser du hur jag har skårat bröden innan jag sätter in dom i ugnen. Jag har ibland glömt att göra det och då är det bara att bryta i sär dom. Dom är naturligtvis precis lika goda ändå! Men när man skårar dom så ser det väldigt proffsigt ut. 🙂

Jag som har varmluftsugn brukar byta plats på plåtarna 3 gånger under bakningen. Baktid ca 70 minuter.

Förvaring

När fröknäcket är klart så lägg upp det på galler och bryt isär det i dom bitar du skårat Låt dom svalna. Förvara i glasburk (eller någon annan typ av burk) Jag har köpt denna glasburk på IKEA.

Låt mig gärna veta vad du tycker som har bakat dessa! 🙂


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

En tanke om “Jag bakar världens godaste fröknäcke!