En rundtur i vår husbil!


Detta inlägg är för er som går i husbilstankar. Ni som kanske planerat att köpa en husbil och tittat runt på massor av märken och modeller. Därför tänkte jag ge er en rundtur i vår husbil och förklara hur vi tänkt. Självklart är alla välkomna att ta en titt!

En rundtur i vår husbil!
En rundtur i vår husbil!

Vi har aldrig haft någon husbil tidigare, och heller aldrig lånat någon. Vi bara kände att det hade varit det ultimata sättet att resa och sticka i väg och bara styra kosan dit vi vill utan att behöva planera. Att kunna ta med vovvarna på alla äventyr. Känna friheten. Många som vi pratat med sa ”hur en först”. För oss var det aldrig aktuellt. Om vi skall ha en husbil så skall den vara som vårt hem annars kommer vi aldrig tycka att det är roligt.

Planeringen i husbilen

Det som dock var viktigt för oss var planeringen i husbilen. Vi har tittat på hundratals bilar utan överdrift. Tidigt kom vi fram till ett antal saker. Vi ville inte ha en husbil med sängar som upptar halva bilen. Skälet till det är att när vi går upp på morgonen så lägger vi oss aldrig och vilar så varför ha dyrbart utrymme för en säng när utrymme är så begränsat. Vi resonerade att vi önskade att få större kök och yta att umgås på. Det finns extra 2 sängar om man bäddar om i loungen, men eftersom det bara är vi två är det liksom aldrig aktuellt.

Förvaring viktigt

En annan sak som var avgörande var också hur bilen var planerad rent utrymmesmässigt för förvaring. Vi ville absolut inte ha en bil där man förvarar kläder under sängen eller i små skåp ovanför huvudet. Som ni förstår så gick ganska många husbilar bort här. Det var dock roligt att leta efter en husbil som motsvarade våra förväntningar. Vi gjorde det ofta på helger och stack i väg till någon leverantör av ett märke vi aldrig tidigare sett.

I garderoben finns både lådor på båda sidor. Hyllor runt om och samtliga har gummistroppar som gör att ingenting faller ut under körning. Dessutom har det en lång stång för att hänga upp kläder längs hela garderoben och dörrarna har stora speglar.

Garderob i husbil med ultimat förvaring
Garderobsdörrarna har stora speglar

Vi ville ha en praktisk husbil med mycket yta för just att umgås. Det är det vi gör hemma och det är så vi vill ha det i en husbil. När vi väl hittade bilen som vi i dag har så sa det bara KLICK med en gång. Vi tyckte att detta var det ultimata för oss och för vad vi önskade. Så det är det jag menar. Titta på många bilar. Det finns dom som verkligen sticker ut.

Inredning

Inredningen var ofantligt viktigt. För oss så gick alla bilar bort med körsbär eller andra röda träslag. Den bilen vi har är perfekt den går i grått och ljust trä och är bara alldeles underbar med gråa laminatgolv.

Större kök och säng i taket som man sänker ner

Vår bil har ett större kök på grund av att vi har en säng som man med motor hissar ner från taket. Den är placerad precis ovanför loungen. På undersidan av sängen är det spotlight som lyser fint när vi sitter där på kvällen. Det betyder inte att man inte kan använda både utrymmena samtidigt för man kan själv bestämma på vilken höjd man vill ha sängen. Den går att hissa ner ända ner. Om man vill använda båda utrymmen samtidigt så finns en liten stege man kan fästa på sängen för att klättra upp.

Det finns en riktigt stor hylla ovanför förarsätena där man kan förvara alla kuddar när det är dags att sova. Allting är verkligen perfekt uttänkt i minsta detalj.

Toalett och dusch med klädkammare

Sedan kommer vi till det ultimata. Vi har en dusch och toalett med garderob med en skjutdörr så att man i lugn och ro kan göra sig i ordning. Allting finns där både garderoben, duschen och toalett med handfat. Ett enda större utrymme som är perfekt. Garderoben har massor med hyllor, lådor och möjlighet att hänga upp sina kläder. Det finns separat badrumsskåp och flera speglar.

Garderobsdörrarna har stora speglar
Garderobsdörrar ha stora speglar!
Duschen är rymligt och har belysning och takförnster!

Köket är en dröm

I köket finns en stor kyl och en frys. Vi har satt in en gasugn och en gasspis som även har en induktionsplatta. Det gör att vi kan använda el istället för gasol när vi står på en ställ-plats med el. Då slösar vi inte på gasolen i onödan. Vi har försökt att tänka utifrån alla behov som kan tänkas uppstå.

Köket har en skiva som man kan fälla ut om man behöver lite extra avställningsyta.

Spisen är en dröm med både induktion och gasol. Kan inte bli bättre!

Inreda med gardiner, mattor och kuddar

Vi bestämde redan från start att vi ville inreda vår husbil men gardiner och mattor som vi själva valt när vi fick den. Så vi har plockat bort leverantörens gardiner och kuddar och jag har sytt gardiner och mörkläggningsgardiner för hela bilen. Både till fönster men också till förarhytten som vi drar för när vi skall gå och lägga oss. Vi har också installerat specialbeställda rullgardiner som hindrar att solen steker in som passar till inredningen med kedjedrag så att det är enkelt att hissa upp och ner och vi slipper därmed gardinerna i genomskinlig polyestertyg som ingår till husbilar i allmänhet. Det är jag som har sytt några av kuddar till sofforna och några har jag köpt.

Sidengardiner och hissgardiner
Jag har sytt samtliga gardiner till vår husbil!

Jag har även sytt samtliga gardiner och draperier till vår husbil. Det gick sammanlagt åt ca 15 meter tyg. Det är gardiner till fönstren. Draperi till dörren och draperier till mörkläggning/insynsskydd till mellan bo-delen och förarhytten.

Hissgardiner med kuldrag för husbilen

Garaget är en dröm

I garaget på bilen har Stefan byggt specialanpassade system för våra behov. Där har vi påfyllning av färskvatten, ett eget elverk. Möbler för utsidan och en hopfällbar gasolgrill. När vi grillar finns ett anpassat uttag på bilen så att vi använder den flaska med gasol på 11 kg som vi redan har. På det sättet behöver vi inte ta med en separat flaska. Det finns en utomhus dusch som tar av vår vattentank. Där kan man t e x duscha av vovvarna om det är smutsigt väder.

Lyx för oss

Vi har adderat det som ger lite extra lyx och som vi värdesätter. Vi har köpt en Air fryer, en Nespresso kaffemaskin med mjölk-skummare, en högtalare från Bang & Olufsen. Porslin från Versace för att kunna göra en fin dukning för oss när vi är ute och åker. Champagneglas från Orrefors. Bädd-set från Designers Guild och allt tyg till samtliga gardiner som jag sytt kommer också därifrån. Handdukar i färgen lila från Gekås i Ullared. Ullmatta till golvet med läskad kant. Plädar från Designers Guild och andra lyxiga Ullplädar från Paradisverkstaden.

Porslin från Versace!

Råd att ge på vägen

Ta god tid på er. Hasta inte i väg. Tänk verkligen efter vad ni söker. Halva resan är själv vägen dit. Tänk på det! Vi tittade på massor av bilar i ett par år. När vi väl bestämt modell så ville vi också bestämma en ultimat tid så att vi kunde nyttja den på det sätt vi ville. Vi visste inte hur extremt rätt i tid den kom. När inga bilar fanns att beställa hade vi gjort vår beställning för ett år sedan och stod först i kön.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.