Förodla lök med sättlök!


För er som gillar att få tidig skörd så tänkte jag tipsa er om just lök idag. Jag sätter alltid min sättlök så tidigt jag får tag på dom. I år när det tidigt verkade bli en mild vinter och tidig vår så fick jag tag på dom ovanligt tidigt. Så jag satte min sättlök för ca 14 dagar sedan.

Man tar bara en kruka och fyller med jord. Jag använder Hasselfors Yrkesodlarjord för att vara säker på att slippa eventuella sorgmyggor. Fyll krukorna med jord och stoppa ner en lök i varje kruka. Vattna.

Det tar inte många dagar innan löken tittar upp med sin blast. När blasten blivit en decimeter hög,eller mer så klipper jag ner den till hälften, det gör att löken fokuserar på att bli större i stället för att tillverka blast. Blasten på mina lökar har redan hunnit bli höga, och därför tänkte jag använda blasten till min grönsakssoppa i kväll.

Jag har varit och köpt fiberduk för att ställa ut lökarna i orangeriet omsvepta med fiberduk! Då blir det lagom temperatur för att dom skall kunna växa vidare!

Sedan klipper jag blasten med kontinuitet under växtperioden. Det gör att lökarna blir större än dom annars blir när det blir mycket blast. Det är supergott att använda lökblast istället för gräslök till sill och potatis till exempel, så gott att vi inte vill ha något annat nu för tiden!

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.