Gardinsömnad med mönsterpassning Steg 1


I dag tänkte jag skriva om hur man gör när man har ett tyg med mönster och hur man skall tänka när man skall beställa och sy av ett sådant tyg med mönsterpassning.

Vi börjar med grunden. När man skall mäta tygåtgång till sitt eget fönster så mäter man alltid från den högsta punkt gardinen skall sitta och ända ner till golvet. Sedan lägger man till 30 cenitmeter i sömsmån per gardinlängd.

Om tyget utöver detta har en mönster så måste man ta reda på hur stor mönsterrapporten är. Det finns alltid angivet mönsterrapportens storleken i centimeter på mönstrade tyger.

Det som är viktigt att tänka på när man skall ha mönstrat tyg och skall ha två gardiner, en vid var sida på fönstret, är att mönstret börjar på exakt samma ställe på båda sidorna. Annars kommer det se jättekonstigt ut.

Detta skall bli gardiner till min mammas kök

Vi tar det steg för steg;

  1. Ta reda på det färdiga måttet du skall ha på dina gardiner och lägg till ytterligare 30 centimeter för sömsmån. Det vill säga, skall du ha en färdig gardin på 240 centimeter så behöver du totalt 270 centimeter tyg. (240+30+=270cm)
  2. Nästa steg är att ta reda på mönsterrapportens storlek. Om det mönstrade tyget har en mönsterrapport på 40 centimeter så dividerar du din totallängd inklusive sömsmån med mönsterrapportens storlke. Då får du fram hur många rapporter du behöver per längd.
  3. 270cm/ 40cm= 6,75 mönsterrapporter. Det betyder att du måste räkna med 7 mönsterrapporter per längd. Detta för att man skall kunna börja längderna på samma ställe i mönstret.
  4. Utöver 7 mönsterrapporter per längd så lägger man till ytterligare en rapport därför att du kan aldrig styra var leverantören klipper i sitt tyg och då måste du vara säker på att du har tillräckligt med tyg så du kan börja exakt där du vill på mönstret.
  5. När du sedan skall klippa ditt tyg så måste du räkna med 15 centimeter sömsmån i överkant och de andra 15 i underkant. Detta gör att du måste säkerställa när du viker ner kanten för gardinbandet att tyget börjar exakt där du vill att det skall börja. Detta måste du göra på båda längderna.
  6. Mät tyget och sätt knappnålar innan du börjar klippa. Kontrollmöt minst en gång innan du börjar klippa.

Det tyg som blir över mellan mönsterrapporter kan man alltid använda att sy kuddar och andra detaljer av.

När man syr gardiner så finns det en sak som är väldigt viktig och som en del bortser i från. Man måste alltid klippa bord stödkanten. Detta för att den kanten är tätare vävd och om du låter den vara kvar så kommer tyget att dra sig efter som det är olika vävtäthet i kanten och i tyget. Så stadkanten är inget att spara, klipp bort den på båda sidor om tyget.

I nästa steg skall jag tipsa om hur man fållar gardinen och hur man syr på gardinband.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.