Hur man odlar och driver upp egna plantor


Jag tänkte att jag skulle skriva några rader om hur man gör när man driver upp och planterar egna växter. Vad man måste tänka på när man vill lyckas med sina planteringar.

Jorden och Sorgmyggor

Först och främst så vill jag ge er det kanske viktigaste tipset av dom alla. Ni får bara inte missa detta, och det är att köpa just såjord. Om ni tar av jord som t e x stått ute eller bara är vanlig billig planteringsjord som finns i alla butiker, så är problemet att det i 9 fall av 10 innhåller fluglarver av sorgmyggan. Det märks inte när man använder det i rabatter ute, men om ni använder den för att så frön innomhus så kommer ni snart att inse problemet. Då är det redan förstent. Sorgmyggan äter upp alla frön och evenuella redan bildade rötter på små plantor. Det gör det väldigt tråkigt att så. De lägger ägg i den fuktiga jorden som dom älskar och det blir mängder av små flugor som liknar bananflugor men alltså är sorgmyggor.

Silvernjurvindor som tittar upp

Så mitt första och viktigaste tips är, att JA det är rimligt att köpa den lite dyrare såjorden när man odlar. Man får igen det mångfalt.

Nematoder mot sorgmyggan

Det finns ett botemedel för sorgmyggan och det är att köpa nematoder och blanda med vatten, men det är ganska dyr lösning och det är ungefär 100 gånger billigare att köpa såjord direkt. Jag har en gång gjort misstaget. Jag gör aldrig om det igen.

Så från att ha köpt billig planteringsjord en enda gång, så blev det ett dyrt misstag, och många uppätna plantor.

Man läser om det och tänker, ja ja, det händer inte mig. Tro mig, ni vill inte bli den erfarenheten rikare. Låt som omväxling någon annan ge er erfarenehten att inte göra detta misstag.

Förutsättningar för frön

Jag har alltid drivit upp frön utan växtbelysning, men förra året skaffade jag mig min första växtbelysning sent på säsgongen för jag ville prova. Oj vilken skillnad!!! Jag trodde nog inte att skillnaden skulle bli så stor.

Jag tror dock att alla som driver upp plantor går genom olika stadier och så småningom kommer man till stadiet när man vill prova med växtbelysning. Så man behöver inte ha den från början för att lyckas. Se först om odling är vad du tycker är roligt. Sen kan du investera i belysning.

Så inte frön i förstora krukor

Sedan kommer vi till delen att förstå vilken storlek på kruka man skall ha. Jag skulle säga att dom små planteringsset med 30 krukor med ett tillhörande tråg är perfekt för det mesta att starta med. Det är nämligen så att ett litet frö eller en liten planta vill inte ha för mycket jord, för det innebär att man måste fukta en ganska stor mängd jord. Det blir för övermäktigt för ett litet frö och det kanske då ”drunknar” i all fuktig jord. Så det finns ett skäl till att starta i mindre krukor och därav också anledningen till att man sedan planterar om plantan i takt med att den växer. Så gör dom även på handelsträdgårdar av precis samma anledning.

Själv har jag köpt massor av krukor i storken 7×7 cm som är en perfekt 2:a kruka för omplantering. Det räcker för dom flesta plantor om det inte är väldigt stora växter som t e x tomater. Då behöver man betydligt större krukor så småningom, om man som jag, driver upp dom tidigt och försöker få dom ganska stora innan utplantering. Annars räcker även här 7×7 cm.

Mjölkpaket som krukor

För t e x tomatplantor som har djupa rötter, så använder jag flitigt mjölkpaket som jag sparar och gör krukor av. Jag använder även liggande mjölkpaket som bilderna ovan, och gör krukor för bredsådd av t e x dill, persilja, och gräslök. Just mjölkpaket är perfekta eftersom dom har en plastad yta på insidan. Jag gör hål i botten så klart och ställer dom i ett tråg.

Bevattning

Innan man gör sin första sådd så fyller man krukorna med såjord och vattnar igenom jorden. Läser sedan på fröpåsen vilka förutsättningar fröet vill ha, och hur djupt det skall sås. En del fröer vill inte bli täckta alls, som t e x petunior. Andra vill ha plast med lufthål. Då tar jag gladpack och lägger över och gör massor med hål med en kniv eller liknande.

Därefter så har jag en bra sprayflaska och sprayar på jorden när jag sedan vattnar efter att sådden är gjord. För man kan inte vattna med vattenkanna på dom små fröma. Det är för att man inte skall dränka det lilla fröet.

När plantan fått sin första hjärtblad (dom första två bladen kallas så) och ytterligare 2 par blad så börjar jag att vattna underifrån i stället. Då suger rötterna upp den mängd fukt dom behöver och vill ha.

Tänk på att frön växer till plantor

Tänk på att alla frön växer upp till plantor, och ibland kan det vara lätt att sätta lite för många av varje sort. Dels vill man vara säker på att få så många man vill ha, men sedan så måste man ha plats för dom när dom växer.

Jag börjar alltid i mina små bäddar med ca 140 plantor och sedan utökar jag succesivt när jag planterar om allting. Just i år satsar jag lite mer på blommor än på grönskaer för jag har tänkt att jag försöka begränsa mig till det jag verkligen vill ha och använder. I år skall också ett av mina land få vila från potatis och det gör att jag behöver lite plats för just potatis på ett annat ställer och det i sin tur gör att jag inte har så mycket plats över.

Just nu så jublar jag för varje litet frö som tittar upp till en liten planta. Det är en viss känsla av att ha samlat in egna frön och sått. Just nu har mina silvernjurvindor kommit upp extra tidigt. Det tog bara några dagar för vissa att titta upp, och jag ser att dom andra är på väg. Just detta är från egna fröer och dessa är normalt ganska dyra frön.

Konsigt det där med grobarheten att den är ännu större vid egeninsamlade frön. Sedan slog det mig avseende petunior. Det blir verkligen tusentals frön när du samlar in, men när du köper dom i handeln så får du 10 fröer för en ganska dyr penning i relation till hur många petunior levererar.

I förra veckan hade dom 50% på fröer på Blomsterlandet och det gjorde att jag ”köpte på mig” lite fröer jag kanske inte behövde men hade svårt att motstå.

Hoppas ni får en fortsatt bra måndag!

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.