Recept på fläskfilégryta med scharlottenlök, morötter och rosmarin 4 kommentarer


I går kväll gjorde jag en fläskfilé gryta på mörad fläskfilé. Så enkelt och så gott. Räcker antingen till två dagar eller varför inte till matlådor.

Fläskfilégryta med scharlottenlök, morötter & rosmarin

2 kg mörad fläskfilé

4 stora morötter

2 nätpåsar med Scharlottenlök (20 små eller 14 stora)

3 buljongtärningar

8 dl vatten

4 dl grädde

1 kruka färsk rosmarin

3 msk mjöl

Gör så här;

Ansa köttet så att det inte finns några senor eller onödigt fett kvar. Skiva fläskfilén i tunna skivor på ca 0,8-1 cm.

Stek köttet i stekpannan och salta och peppra. Lägg det färdigsteka köttet i en stor gryta. Strö 3 msk mjöl över köttet och rör om så får du en lagom tjock sås och slipper andra tillsatser. Häll på 8 dl vatten och 4 dl grädde.

Skär Scharlottenlöken i klyftor och stek upp i stekpannan. Lägg i all lök i den stora grytan tillsammans med köttet.

Smula ner de tre buljongtärningarna. Använd soya så att såsen får en lagom brun färg.

Jag avänder Guld Soya.

Låt grytan koka upp och låt den puttra lite på väldigt låg värme.Skär morötterna i 1 cm slantar. Lägg i morötterna och låt dom puttra med tills dom mjuknat lagom mycket.

Tag krukan med rosmarin, och dra av rosmarinen från stammen och hacka den i mindre bitar. Lägg ner den i grytan och låt koka med.

Perfekt att servera med potatis och/eller en sallad.

I går blev det dukning i blått, lila och grönt.


Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

4 tankar om “Recept på fläskfilégryta med scharlottenlök, morötter och rosmarin