Hur jag använder mitt orangeri för uppdrivning och mys!


Ni som funderar på att skaffa växthus eller orangeri kanske undrar hur andra planerat. Det jag tänkte berätta om lite i dag är hur jag har gjort. Hur jag använder mitt orangeri för uppdrivning och mys! Den perfekta kombinationen. Anledningen till att vi byggde ett orangeri, det vill säga isolerat och uppvärmningsbart växthus, är helt beroende av hur vi ville kunna använda det. Min dröm var att ha en kombination av att kunna odla och driva upp växter. Men också en möjlighet till en liten oas där vi kunde sitta och mysa och äta middagar.

Hur jag använder mitt orangeri för uppdrivning och mys

Bygg inte ett för litet växthus eller orangeri

Det var så vi startade att vi bestämde att orangeriet fick inte vara för litet för att det skulle rymma båda dessa funktioner även under säsong. Vårt orangeri är 15 kvm. Så det första rekommendationen till dig som bygger eller går i byggtankar är att inte göra det för litet. Vi byggde också för att det skulle passa på den berghäll som vi ville trolla bort’, och då blev denna storleken perfekt. Det blev helt perfekt.

Planera detaljer för uppdrivning av växter

Längs kortsidorna har vi stora rostfria specialtillverkade baljor för våra persikoträd och vindruvor. Här får även Olivträdet vila på vintern eftersom det inte tål minusgrader. Olivträdet mår jättebra att stå ljust under vinterhalvåret men frostfritt. Eftersom vi inte har kurkor så kan jag addera växter på trågen som jag vill ha eller driva upp i orangeiet.

Här nedan ser ni trågen nu i vinter och hur man kan placera så många växter man vill i stället för att vara låst. Tråget gör också att man kan överskottsvattna om man skall åka i väg då vi har självbevattning så har vi kopplat tråget så överskott rinner ut på utsidan i blomlådorna runt orangeriet.

Specialtillverkade tråg i rostfritt stål på varje kortssida i orangeriet

Att planera detaljer för att optimera användandet

När vi planerade vårt orangeri så ville jag ha en mysplats i orangeriet. Vi planerade att det bara skulle vara två platser. Eftersom huvudpart av tiden så är det bara vi två. Det har blivit så fantastiskt och hundnarna älskar när vi skall fika eller äta middag. Vi gör det både på vår, sommar, höst och vinter. Eftersom det är uppvärmt kan vi sitta där närsom helst. Att tända alla ljus i både kristallkronan och lampetter gör det extra mysigt.

Middagar i orangeriet är verkligen en lisa för själen

Längs den ena långsidan har Stefan specialtillverkat hyllor i mässing för att jag skall kunna ställa odlingstråg där under säsong och när jag driver upp växter. Under sommaren så fyller jag hyllorna med fina saker och vaser med blommor. Så det har en funktion alla årstider och det är så fantastiskt! Som ni ser ändrar orangeriet lite karaktär efter årstider. Vem sa att man inte kunde inreda ett orangeri med fina mattor och kuddar. Det är i vanlig ordning bara fantasin som sätter gränsen

På det sätt som vi har planerat växthuset så rymmer det alla funktioner vi ville ha året runt och vi använder det verkligen året runt. Det har blivit vår oas!

Hoppas det gav lite inspiration till er där ute som är på gång att bygga och inreda ett växthus eller orangeri.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.