Hur man avhärdar sina plantor steg för steg!


Jag började förodla mina Dahlior inomhus i mitten på mars. Flera av dom har redan hunnit bli stora. Några har redan hunit växa sig till cirka 35 cm höga. Andra har växt mellan 10-20 cm, men samtliga av dom jag beställde på nätet har kommit upp. Det är bara en enda som jag köpte i affären som inte kommit upp. Jag började gräva i krukan och såg till min förvåning att jag satt den upp och ner! Inte undra på att den aldrig kom upp. Även solen har fläckar (det var ett skämt). I dag tänke jag skriva om hur man avhärdar sina plantor steg för steg. Ett väldigt viktigt steg som är lätt att glömma för den otåliga!

När man odlar och drar upp plantor själv så måste man också avhärda dom. Att avhärda en planta betyder helt enkelt att man måste vänja den vid väder, vind och sol. Om man inte gör då så kommer man garanterat att bränna bladen på plantar och det gäller oavsett växt. Det gör att det tar lång tid för plantar att komma tillbaka om den alls överlever.

Mina Dahlior växer  väldigt bra
Dahlior som växer och blir stora

Hur man avhärdar sina plantor

Att avhärda sina plantor måste också ingå i planeringen för när man kan sätta ut sina plantor. Om man tänker så blir det enkelt.

Därför vänjer jag mina blommor vid utomhus livet enligt en på förhand uppsatt plan. Det tar ungefär en vecka i anspråk. Jag börjar stegvis.

Första dagen tar jag ut dom i skuggan i en timma med en fiberduk över. Dagen efter så får dom stå en halv dag i skuggan med fiberduk. Tredje dagen får dom stå på en skuggig till halvskuggig plats, men fortfarande med fiberduk. Dag 4 ställer jag dom i skuggan utan skydd och låter dom stå där cirka 1-2 timmar. Om det är för blåsigt så tar jag in dom.

DAg 5-7 så låter jag dom stegvis stå i solljus allt längre tid och i början med fiberduk. När det har gått en vecka så är dom redo vid utelivet. Om jag då fortfarand inte anser att jag kan plantera ut dom än för att det är för kallt på nätterna så fortsätter jag att vänja dom vi utelivet! Det gör dom starka och motståndskraftiga.

Så här kan det se ur när jag avhärdar mina plantor!

Att avhärda växter är ett måste om man inte skall bränna bladen på dom
När man avhärdar växterna så blir dom tåligare och det kommer gynna dig när du planterar dom.

Plantera ut mina Dahlior i rabatter och krukor

Jag planerar att plantera ut mina Dahlior i första veckan på maj. Då borde risken för frost vara helt borta. Det betyder att i sista veckan i april måste jag börja vänja dom vid att vara ute. De första dagarna blir i skuggan med fiberduk över sig. Jag kommer där i mellan låta dom mellanlanda i orangeriet. Det är ett mellanting mellan inne och ute som gör att de blir lite mer tåliga.

Det var mina små tips om just avhärdning och det kommer göra att era växter blir motståndskraftiga och fina och snabbt börjar växa när dom planteras på sin plats.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.