Hur man beskär rosor!


När jag var liten fick jag lära mig att rosor beskärs när björkarna får musöron och det sitter hårt i mig! Det gäller fortfarande i allra högsta grad. Det betyder egentligen att frostrisken är över och det är det viktiga när man klipper rosor. Om man väntar tills dess så kommer man också tydligt se vilka grenar som behöver klippas bort. Klipper man för tidigt så kan man inte se det. Så i dag tänkte jag tipsa om hur man beskär rosor!

Hur man beskär rosor

Här kommer en beskrivning på vad som skall klippas bort

  • Alla veka grenar skall klippas bort
  • Klipp bort alla grenar som är angipna av sjukdom (svarta fläckar eller liknande)
  • Du skall alltid klippa ned till frisk ved
  • Försök alltid att lägga snittet så att du klipper snett nedåt då rinner vattnet av.
  • Tänk också på klippa där ”ögonen” växter utåt annars får du grenverk som växer inåt
  • Ett öga är alltså där du ser en knopp komma
  • Klipp ner en rabattros så att det finns mellan 10-20 cm kvar.

Hur mycket skall man beskära en rabattros

Man klipper alltså en rabattros väldigt hårt. Det ger rosen växtkraft och det kommer komma mer blommor på rosen. För en rabattros så räknar jag att det skall ha 2-3 ögon nedanför det jag klipper bort. Med ögon menas en knopp där det kommer komma en utväxt. Det skall vara kvar 10-20 cm ovanför mark av rosen. Inte mer.

Varför klipper man rosorna innan bladen kommer?

Det är också viktigt att klippa rosorna innan bladen kommer på rosen för om man klipper för sent så klipper man i stället bort växtkraft för rosen. Därför klipper jag mina rosor nu trots att det ännu inte är musöron på björkarna för bladen börjar slå ut eftersom värmen kommit och jag vill vara säker på att jag bevarar växtkraften i rosen. Så man kan inritka sig på att vänta till björkarna har musöron men man får också titta efter så att dom inte börjar få massor av blad. Då behöver man klippa så fort som möjligt.

Hur man beskär en ros
Rosor är så vackra och även vackra att sätta i vas eller använda kronbladen

Nu när det börjar bli vår ute så gör jag någon liten uppgift i trädgården varje kväll! I går kväll var det rosornas tur att bli klippta eftersom värmen kommit på allvar.

Klätterrosor

När det gäller klätterrosor klipper man bort alla skadade och döda grenar. Försök glesa ut så inte grenar växer inåt. Grenar som du tar bort klipper du ner ända ner till en förgrening eller ända ner till marken.

Mina egna två klätterrosor har tyvärr fått en sjukdom så dom skall jag ta bort. Jag skall byta ut all jord och sätta nya! Det är viktigt att byta ut all jord om man fått en sjukdom på en ros. Annars smittar jorden snabbt nästa ros du sätter också och det vill man inte skall hända. Anledningen till att mina rosor dött är att de fick för lite ljus innan vi tog ned ett stort träd så nu kommer det bli toppen.

Det kan tyckas hårt att beskära rosen, men jag lovar att om ni klipper ner era rabattrosor ordentligt så kommer ni får se att dom blir väldigt vackra och fulla med växtkraft.

Glöm inte att gödsla. Jag har remonterade rosor och dom behöver mer gödsel än vanliga rosor. Remonterade betyder att dom blommar återkommande hela sommaren. För den typen av ros så gödslar jag på våren med kogödsel och på sommaren igen men då med hönsgödsel. Vanliga rosor gödslar man bara på våren och fram till midsommar.

Hoppas ni gillar mina tips och lycka till!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.