Hur man mixar färger och mönster! 1 kommentar


En av de delar som många tycker är svårt när man skall inreda sitt hem är hur man mixar färger och mönster. Inte så sällan känner dom allra flesta en osäkerhet på hur man skall få i hop helheten. Det är ofta kopplat till att man tycker att det är svårt att kombinera färger och mönster och hur man mixar olika typer av mönster.

Underbar färgkombination på vägg och trappräcke

Ett av de största misstagen många gör är att inreda som konventionen säger att du skall inreda. Eller att du helt enkelt inreder som dina vänner och bekanta tycker.

För att lyckas med sin inredning så måste man precis som på många andra plan bli personlig. Vad är då hemligheten med att inreda långsiktigt och personligt! Hur gör man för att inreda så att man trivs i sitt hem utan att man känner att man tröttnar på vissa delar man gjort. Hur gör man för att bli förälskad i sitt eget hem och näst intill inte vilja lämna hemmet för att det är så fint.

Hemligheten med att inreda så man inte tröttnar!

Den hemligheten skall jag berätta för er nu. Det är helt enkelt att inreda med hjärtat. Det låter kanske enklare än vad det i själva verket faktiskt är.

Att inreda med hjärtat kräver nämligen en hel del av dig! Du måste verkligen lyssna på ditt hjärta och vara lyhörd för vad du själv, och ingen annan tycker om, när det kommer till inredning. Det alldeles oavsett vad andra kommer att tycka. Det är nämligen det som är hemligheten med dom som vågar inreda personligt. Att man faktiskt vågar!

Att älska rosa men inte våga ha det i sin inredning, säger någonting om dig! Du måste tänka om.

Hur lär man sig att lyssna på sitt hjärta

Det finns så mycket i vår omgivning som påverkar vad vi tycker! Att vara ärlig emot sig själv kan vara en av de svåraste sakerna som finns. Du vet säkert själv med dig när du tackar ja till inbjudningar som du egentligen vill säga nej till. Ändå säger du ja!? Varför?!

För att lära sig inreda med sitt hjärta så kan det vara bra att börja använda bilder. Bilder kan nämilgen inte lura dig! Dom förmedlar en känsla till dig. Antingen gillar du dom eller så tycker du inte alls att bilden tilltalar dig.

När du tittar på en bild, så vet du direkt om du tycker om det du ser! När du då får den känslan, försök att sätta fingret på vad det är i bilden som gör att du tycker om den. Är det hela bilden med allt sammantaget, eller är det någon specifik detalj som ditt öga fastnar på!

Tips på vägen

  • Köp hem en bunt inredningstidnignar och bläddra igenom och riv/klipp ut dom bilder som du tycker om.
  • Tag en post-it lapp och beskriv varför du tycker om just den bilden. Är den en specifik detalj? Är det färgen eller mönstret som fångar ditt öga? Eller är det kanske allt sammantaget i bilden? Känslan man får när man tittar på bilden?

Hur man mixar färger och mönster

Mönstrade assietter med enfärgade limefrukter är en pefekt kombination

Grunden är att våga välja färger och mönster som skall fungera i hop som man verkligen älskar. Om alla har beige, vitt och brunt hemma så betyder inte det att du också måste ha det! Du inreder ditt hem för att du skall trivas och älska att tillbringa tid i ditt hem, inte för att imponera på någon annan! Ditt hem skall vara en förlängd arm av din personlighet!

Ett blått färgtema med en mönstrad tapet som tar upp en möjlig accentfärg

När man väljer färger så skall man utgå från sina favoritfärger. Precis samma sak med mönster. Som exempel så avkyr jag själv psykadeliska mönster. Precis som allt annat så går det mode i mönster. Jag kan tycka att ett sådant mönster är fräckt, men jag vet att jag för egen del aldrig skulle stå ut mer än i max 1 månad om ens det!

Fräckt psykadeliskt mönster på tapet!

Man skall aldrig välja en modefärg eller ett mönster om man inte från början haft färgen eller mönsterkonstellationen som favorit. Om du ändå väljer en färg som är på modet just nu ,och du inte har den som favoritfärg så kan jag garantera att du tröttnar på den efter max 2 år. Det betyder att du måste måla- eller tapetsera om. Dyrt misstag.

Planera för helheten när du väljer färger och mönster

Så hur gör man då? Man utgår från de färger man älskar och lägger ett pussel hur man kan få in dom i sitt hem. När man inreder så skall man alltid titta på helheten, även om man väljer att bara just för tillfället göra ett enda rum. Att få ihop helheten i ditt hem kommer förändra ditt sätt att se på ditt hem.

En moadboard kombinerar man färg och mönster man valt för att se hur det fungerar ihop

Helheten måste inte färdigställas omedelbart. Man kan ha en plan på låt säga 5 år. Man lägger pusslet och tittar på helheten och har den hela tiden framför sig. Det gör också att man investerar i rätt saker när man stöter på dom. Man kan utnyttja vår- och vinterreor, och man vet vad man letar efter.

Alltså kan du dessutom om du planerar hela ditt hem, göra det billigt och superfräckt. Kan du motstå frestelsen?

Hur mixar man då mönster och färger?

Då kommer vi till pudelns kärna. När det kommer till mönster så finns det några enkla knep att känna till.

  • Mixa stora mönster tillsammans med mindre mönster då blir balansen bra. Allting handlar om balans.
  • Mixa mönster med rutor och/eller ränder
  • Lägg in svart/vita detaljer i en annars färglad miljö för att skapa en balans och en kontrast
  • Lägg in en tredje färg i din inredning det är då det börjar bli fräckt
Färgmix med kuddar

Allting handlar om att skapa en balans. När du känner att det blir för mycket. Försök att lägga in svart/vita detaljer. Bara en sådan detalj som en svart/vit randig vinge på en kudde. Det kan vara den lilla detaljen som balanserar upp kuddar i en soffa.

Blanda färg med svart/vitt för att få balans

Färger handlar om att göra moadboards, att lägga färger och tyger bredvid varandra och se så att de fungerar ihop. Ljus är en viktigt del. Det du ser i en butik med ett visst ljus. Ser inte alls likadant ut hemma hos dig. Allt beror på ljuset. Så testa alltid färger genom att provmåla.

Jag kommer att utveckla detta i ytterligare inlägg!

Kom i håg! Välj din inredning med hjärtat. Det kommer bespara dig inte bara mycket pengar utan även massor med merjobb.


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

En tanke om “Hur man mixar färger och mönster!