När man skall odla jordgubbar så finns det några saker att tänka på. I dag tänkte jag skriva lite om hur jag gör när jag odlar jordgubbar. Själv är jag uppväxt med stora jordgubbsland och på somrarna åt vi jordgubbar till kvällsmat hela sommaren. Man fick äta precis så mycket man orkade och det är ett starkt sommarminne från min barndom. Så jordgubbar ligger mig extra varmt om hjärtat. Redan när jag köpte min första kolonistuga 1995 så var en av de första saker jag gjorde var att anlägga ett jordgubbsland. För mig är det ett måste i en trädgård!
Plantera jordgubbsplantor
En jordgubbsplanta ger bra skört i 3-4 år. Så hela idén med att ha jordgubbar är att man redan första året tar dom små revorna som bildas och gör ett nytt jordgubbsland och sedan växelodlar man. Dom andra åren är det perfekt att odla potatis i stället. Det tar ca 1 år för jordgubbsplantor att ge full skörd. Därför så växelodlar man jordgubbar mellan 2 eller flera land. Jordgubbsplantorna tillverkar alltså själv nya små plantor i överflöd under sensommaren.
På hösten när landet är färdigskördat så klipper man av dessa små revor och sätter som nya plantor i ett nytt land. Då kommer dom ge stor skörd andra året. Första året får du också jordgubbar, men inte fullt så många.
Självförsörjande på jordgubbsplantor
Om du känner någon som har jordgubbsland så är jag säker på att dom är villiga att ge bort sina ”revor” för det blir så ofantligt många. Man får helt enkelt jordgubbsplantor i överflöd och ofta så slänger man en hel del. Dom nya jordgubbsplantorna växter ut som små revor från moderplantan och rotar sig i jorden bredvid. Har man väl anlagt ett jordgubbsland så är man sedan självförsörjande på nya jordgubbsplantor och behöver aldrig mer köpta några. Det kan vara bra att känna till när man eventuellt måste köpa ett antal plantor och tycker att det är dyrt.
Så när hösten kommer så måste man rensa landet på alla dessa revor. Gödsla lite grand inför hösten. Om man vill anlägga ett nytt jordgubbsland så använder man dessa revor man rensat bort och planterar i ett nytt land.
På våren gör man fint i jordgubbslandet och rensar innan det börjar blomma. Man gödslar ordentligt så att plantan kan tillgodogöra sig näringen så att det blir stora, fina och saftiga jordgubbar. Det är också viktigt att vattna rikligt när blommor börjar komma och plantorna skall börja bilda bär.
Hur tätt skall jordgubbsplantor sitta
Det handlar egentligen väldigt mycket om hur stor yta man har. Har man stora land med obegränsat utrymme så sätt plantorna på 20 cm avstånd mellan plantorna och med ett radavstånd på 50 cm och uppåt. Då blir det en bra gång mellan jordgubbsplantorna där man kan gå och plocka. Men man kan lika gärna plantera jordgubbsplantor i pallkragar och krukor! Fantasin sätter gränsen.
När jag planterar i pallkragar så sätter jag plantorna tätt med 15-20 cm mellanrum åt alla håll. När plantorna utvecklar sig så brukar jag sedan gallra ut några och sätta i nästa land på sensommaren. Det finns inget rätt och fel huvudsaken är att man gödslar ordentligt och vattnar! Då får man goda, söta och saftiga jordgubbar.
Jordgubbar i krukor
I går rensade jag ut mitt stora jordgubbsland på lite fullstora plantor och satte i krukor för att dom inte skulle växa så tätt. Det går utmärkt att odla jordgubbar i krukor. Det är inte helt optimalt att flytta plantor när dom blommar men det fungerar om man är försiktig.
Där vi bor nu så har jag två mindre jordgubbsland i pallkragar som Stefan byggt. En med inbyggt nät för att fåglarna inte skall ta mina jordgubbar och ett större som jag lägger nät över när det är dags. Att plocka färska jordgubbar från landet är något alldeles extra. Dom första brukar mogna fram till midsommar om det är fint väder!
Nu har jag även 12 plantor i små krukor som jag prepparerat med jord och mycket kogödsel. Så nu väntar jag mig fina skördar med jordgubbar och hoppas det blir mycket så att jag även kan frysa in lite grand inför vintern.