Hur man odlar kronärtskocka!


I dag tänkte jag skriva några rader om hur man odlar Kronärtskocka. För mig är inte bara Kronärtskocka en grönsak man kan äta. Det är också en fantastiskt vacker blomma. Därför tänkte jag ge er mina tips för att få vackra ståtliga Kronärtskockor i din trädgård.

Kronärtskocka är en pampig grönsak. Förra året drog jag upp plantor för att ha i en av mina planteringar i min ”nya trädgård”. Plantorna blev så fantastiska att jag hade inte hjärta att ta själva Kronärtskockan utan jag lät dom sitta kvar. Om man låter Kronärtskockan sitta kvar så blommar den i blå-lila! Underbart. Jag hade satt dom tillsammans med Jätteverbena som jag också drivit upp från frön. Det blev en riktigt fin mix som jag har tänkt göra om i även i år.

Hur man odlar kronärtskocka

Det krävs förodling av Kronärtskockor

Det krävs att man förodlar Kronärtskocka för att få fina kraftiga plantor att plantara ut tidigt på våren. Jag börjar min sådd av Kronärtskocka i januari. Då sätter jag ett frö i varje kruka. Jag använder miniväxthus att sätta mina frön i när jag driver upp dom och sedan gör jag totalt ytterligare 2 omplanteringar innan det är dags att sätta ut plantan.

Den första omplanteringen gör jag när Kronärtskockan fått sina första kronblad. Det är när bladpar nummer två har utvecklats. Då är det dags att sätta kronärtskockan i planteringsjord.

Jag odlar under växtljus på insidan och i mars brukar jag sätta ut dom i orangeriet i stället.Så här ser plantorna ut i mars när jag sätter ut dom i orangeriet!

Omplantering har skett till lite större kruka nu när den har två kronblad

Det är viktigt att ge kronärtskokckan näring under hela perioden och även under växtperioden på sommaren. Den kräver mycket näring men den blir också fantastiskt vacker.

Innan utplantering måse man avhärda plantorna

Det viktigaste när man driver upp plantor är att avhärda plantorna innan man sätter ut dom. Jag brukar göra det under 14 dagar. Jag börjar med att sätta ut dom några timmar i skuggan med fiberduk över när det är fina dagar. Därefter tar jag bort fiberduken och låter dom stå ute några timmar i skuggan. När det är gjort så låter jag dom känna på solens strålar någon timma om dagen och utökar dag för dag innan jag slutligen planterar ut dom.

Så här ser plantorna ut när det är dags för utplantering.

Otroligt vackra blad
Odling av kronärtskocka i kruka
Kronärtskocka och Jätteverbena precis utplanterade

När det gäller Kronärtskocka så är det en flerårig växt men den tål inte fukt. Så om man vill att den skall komma tillbaka så skall man se till att det inte är blött där den står. Perfekt om den står i en lite skyddad rabatt längs en husvägg. Annars kan man sätta något över som skyddar. Ett exempel är takpannor som man lutar mot varandra så att inte allt regnt kommer rakt på växtstället.

Hur man odlar kronärtskocka!
Kronärtskocka och Jätteverbena

I år har jag tänkt att odla Kronärtskockor på samma ställe som förra året men även dra upp några för att äta av. Vi får se om jag har hjärta att ta bort dom. Kronärtskockor skall skördas när dom öppnat sig lite grand. Då är dom klara.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.