Hur man undviker sorgmyggor i sina tidiga sådder


Jag tänkte ge er ett tips om hur man undviker sorgmyggor i sina tidiga sådder. Alla som sått har någon gång råkat ut för detta. I början av min ”så-karriär” så tänkte jag ”att det händer inte mig” men när det drabbade mig så åt sorgmyggorna upp varenda planta! En sorgmygga ser ut ungefär som en bananfluga. Dom lägger ägg i jorden och dom älskar fukt i kombiniation med värme. Oftast kommer dom in med jorden. När jorden kommer in i värmen så kläcks alla äggen och dom nya sorgmyggorna lägger nya ägg. Dom älskar fukt. Har man väl fått in dom så är det näst intill omöjligt att bli av med dom. Under de senaste åren har jag därför steriliserat jorden på plåtar i ugnen. Men det är ett ganska söligt- och tidskrävande jobb att hålla på med.

Hur man undviker sorgmyggor i sina tidiga sådder
Hur man undviker sorgmyggor i sina tidiga sådder

Sorgmyggor älskar fukt

Sorgmyggor älskar fukt och späda rötter. Därför är just sådder en perfekt plats för dom. Oftast så har handelsträdgårdar och dom som säljer jorden förvarat såjorden utomhus under en tid och då har sorgmyggor passat på att lägga ägg i jorden som sedan följer med dig hem. Om du en gång fått in några sorgmyggor så lägger dom ägg i en rasande fart och förökar sig på nolltid. De älskar späda rötter och äter upp allt. Det är nu vi kommer till fördelen med torvbriketter.

Att odla i torvbriketter

Torvbriketter är precis som namnet låter. Torkad torv som värmts upp och pressats i hop till små runda briketter och som man tillsätter vatten så de får svälla när man skall använda dom.

Min mamma startade alltid sina sådder med torvbriketter. Förmodligen för enkelhetens skull. Hon köpte dom i stora påsar och vi hade plantor över allt hemma tidig vår. Plötslgt kom jag på att jag skulle leta efter det. Jag hittade torvbriketter som säljs i små paket om 30 stycken av Nelsongarden. Ett paket kostar 59 kronor, men om man jämför det med allt jobb jag måste lägga ner så är det billigt i relation.

Jag har därför startat alla mina sådder i just torvbriketter. Först tänkte jag att det kanske inte går lika lätt men faktum är att både Silvernjurvinda, Kronärtskocka och Jätteverbena kom upp på mindre än en vecka. Detta är växter som brukar ta ca 14 dagar på sig att komma upp.

I går sådde jag därför Petunior och ännu fler Silvernjurvinda och Njurvinda för att testa lite mer.

Så mitt råd till dig oavsett om du är nybörjare eller har odling som hobby är att testa torvbriketter till de tidiga sådderna.

Sterilisera jord

Om du vill sterilisera jorden vid omplantering så sätter du ugnen på 120 grader och lägger ett lager jord och sätter in plåten med jord i ungnen i cirka 15 minuter. Låt jorden svalna innan du lägger den i krukor.

Plantera om torvbriketterna

När det sedan är dags att plantera om plantorna i torvbriketterna så sätter du bara ner hela plantan i jorden med torvbriketten. Det gör också att det finns ingen risk att du skadar några rötter. Alltså flera fördelar.

Smart odling med torvbriketter
Hur man undviker sorgmyggor i sina tidiga sådder

Det får bli dagens lilla odlingstips!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.