Hur man vinterförvarar sitt olivträd


I dag tänkte jag skriva lite om hur man vinterförvarar sitt olivträd. På sommaren är det väldigt lockande att köpa ett olivträd för att dom är så vackra, och på sommaren är ett olivträd ett ganska lättskött träd. Det enda man behöver göra är egentligen att vattna och ge näring ca 1 ggr per veck, och så klart säkerställa då det inte får någon ohyra. När höst och vinter kommer så behöver olivträdet vinterförvaring så fort det blir kallt ute och det kan vara lite knepigt.

Vinterförvaring av Olivträd

Städselgröna växter behöver ljus på vintern

När det gäller just olivträd så är det en så kallad städselgrön växt och det betyder att det behåller sitt lövverk grönt även under vintern. Det ställer vissa krav på förvaring. En städselgrön växt behöver till skillnad från andra växter man vinterförvarar mycket ljus! Det är just detta som kan vara svårt i relation till att de också vill stå svalt.

Vinterförvara ditt träd ljust och svalt

Det är därför det förr i tiden inrättades orangerier på finare slott och gårdar i Sverige för att kunna förvara sina exotiska växter. Som exempel så hade man ofta olivträd. Ett träd som är städselgrönt som det kallas när det är grönt året runt behöver framför allt ljus och stå svalt. Därför är det inte idealt att förvara det inomhus.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Olivtrad.jpg
Olivträd måste vinterförvaras ljust

Det optimala för ett olivträd är ett väldigt ljust rum som är frostfritt. Under vintertid så behöver olivträdet ingen näring och väldigt lite vatten. Växter som behöver vinterförvaras skall göra det så kort tid som möjligt! Om trädet inte trivs så kan det tappa alla sina blad och då skall man så klart bli lite orolig men i de flesta fall återhämtar sig trädet även om det ser näst intill dött ut.

Om man inte har tillgånt till ett växthus eller orangeri så försök att ställa trädet så svalt som möjligt och på ett så ljust ställe som möjligt. Kanske har du ett rum där du kan dra ner temperaturen till 10 grader. Ställ det så ljust som möjligt vid fönstret. Det är i alla fall bättre än att bara ställa in det i 18-20 graders värme.

När våren kommer

Så fort våren visar sig så kan man ställa ut trädet dagtid så fort det inte är minusgrader. På natten så ställer man in det igen. I orangeriet kan man ha en frostvakt som sätter i gång en värmefläkt så fort det närmar sig 0 grader. På så sätt så kan man förvara sitt träd över vintern.

När våren kommer så börjar man återigen ge trädet flytande näring en gång i veckan! Så fort det är över 0 grader så kan man ställa ut det på dagtid igen.

Så mitt råd är att om ditt träd tappar lövverket så misströsta inte. Vattna det väldigt lite under hela vinterförvaringen men se till så det inte torkar ut. Så fort vi kommer till feb-mars månad så börja vattna med näring en gång i veckan. Trädet får aldrig någonsin stå i vatten.

Hoppas du lyckas med din vinterförvaring! Jag har lyckats övervintra mitt olivträd i 3 år, d v s sedan jag köpte mitt första träd och det har gått bra. Ett år tappade trädet samtliga blad. Det var året innan vi hade vårt orangei och jag förvarande det i vårt showroom. Det kändes helt uttorkat, men jag gav mig inte och efter en månad så började jag se knoppar till nya blad växa ut.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.