Lampskärmar skall nu tillverkas till mina lampetter!


Jag har som sagt en gång i tiden startat min business genom att tillverka lampskärmar till exklusiva inredningsbutiker i Göteborg, Stockholm och Malmö. Där bland annat Mulberry i Stockholm var en av dom som jag levererade absolut mest skärmar till. Året vara 1993 och jag var då 27 år. Så om det är någonting jag kan så är det att tillverka lampskärmar. På den tiden var det mest inne med veckade lampskärmar. Lampskärmar skall nu tillverkas till mina lampetter i min walk in closet. Jag skall göra dom på ett sätt så att jag enkelt skall kunna byta skärmar utan att ha en stomme till varje enskild skärm. Det är lite samma som att byta skal på telefonen!

Lampskärmar skall tillverkas till mina lampetter!
Lampskärmar skall tillverkas till mina lampetter!

Pergament är basen i en lampskärm

Det man behöver är pergament. Det är själva basen i en lampskärm. Det är en typ av PVC med en självhäftande yta. Man skär till den storlek man vill ha och sedan stryker man tyget man valt ut nog. Man lägger sedan tyget med avigsidan upp och fäster sedan pergamenten med den självhäftande ytan. Det gäller att vara noggrann eftersom det inte får bli några luftbubblor i tyget. Lite som att tapetsera kan man säga!

Lampskärmar i sidentyger
Lampskärmar i sidentyger

Därefter klipper man rent och sparar exakt 1 cm runt om hela pergamentet på alla fyra sidor. Man använder en overlock syr runt hela kanten för att säkerställa så att tyget ej kan repas men också för att det ser fint ut. Sedan tar man textil-lim och limmar in långsidorna av tyget på pergamentet och avslutningsvis även kortsidorna.

Jag skall göra två olika skärmar till lampetterna. En skall bli i grön- och turkosrandigt siden tyg med en frans i grönt med pärlor. Den andra skärmen i ett svart-grått-vitt sidentyg och med ett band/frans helt i pärlor. Det blir verkligen smycken!

Det är viktig att låta skärmen torka ordentligt

Man låter skärmen torka i minst 1 timma. Sedan limmar man ihop ändarna och låter den överlappa med exakt 1 cm. Sedan får den också torka i ytterligare en timma. När skärmen är klar så väljer man band och limmar fast det längst ner på skärmen! Det blir finast för då syns inga sömmar.

Lampetterna blir små smycken i min walk in closet

Nu skall jag bara bestämma var någonstans jag skall sätta upp mina lampetter i min walk in closet. Kan fortfarande inte fatta att jag köpte dom här små smyckena till lampetter för 20 kr! Jag är fortfarande så glad över det! Sedan skall jag göra fler skärmar så att jag kan byta precis på samma sätt som man byter skal på en telefon. Det vill säga efter humör och vad jag vill ha för färg och mönster.

Fransar är bland det vackraste jag vet

Man kan göra så mycket själv bara man tar sig tiden att sätta sig in i hur man gör och att inte ha bråttom. Förr i tiden hade man handarbeten som man jobbade med efter jobbet på kvällen. Detta är lite samma sak.

Lampskärmar är fortfarande som små smycken för mig. Det var därför jag började en gång i tiden. Jag kunde inte acceptera att jag måste välja bland dom fula lampskärmar som såldes i handeln. Jag ville själv välja tyg och hur dom skulle se ut. Alltså började jag själv tillverka dom till mitt eget hem först! Det var så det staratde!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.