Min odling av kronärtskockor!


Just nu följer jag med spänning mina egna plantor av kronärtskocka dom jag dragit upp. I dag tänkte jag därför visa er min odling av kronärtskockor. Jag sådde dom den 2 januari. Sedan dom kom upp har jag vattnat dom med näring en gång i veckan. Planterat om dom i större kurka 3 gånger. Jag har även avhärdat dom i ca en månad för att vänja sig vid utelivet. För snart 2 veckor sedan planterade jag ut 8 plantor av sammanlagt 10. Jag har planterat dom i mina stora grå krukor som står vid väggen vid vår nya utbyggnad. Jag har samplanterat dom med Jätteverbena som jag också drivit upp på egen hand i mitt orangeri.

Min odling av kronärtskockor

Kronärtskockor vill ha sol och värme

I år har jag valt att sätta dom på ett stället där det är varmt och skönt och där dom får mycket sol. Samtidigt som jag satt dom i helt ny jord och gödslat så att jag för hoppningsvis slipper sniglarna som älskar kronärtskockor. Hittills har jag inte lyckats att driva upp kronärtskockor just för sniglarna har ätit upp dom. Detta året har jag därför en annan plan.

Otroligt vackra blad
Kronärtskockan har otroligt vackra blad

Pantorna ser verkligen fina ut

Nu ser plantorna extremt fina ut så jag är verkligen peppad på att äntligen kunna få mina kronärtskockor att trivas och helst helt utan sniglar. Kronärtskockor behöver mycket näring, väldränerad och mullrik gjord samt en jämn tillgång till vatten. De behöver lite extra omsorg när det är varmt och torrt. Att lägga gräsklipp runt kronärtskockorna är perfekt för gödningen skull. Men också för att inte jorden torkar ut helt och hållet. Gräsklipp syns heller inte när man planterar dom i stora krukor som jag har gjort.

Jag har valt att plantera dom bland blommor då jag tycker dom är så vackra. Dom är så mycket mer än bara en grönsak. Jag tittar till dom dagligen bara för att njuta av de vackra blanden och se hur de växter. Vattna dom och säkerställa att inga skadedjur har hittat dit (läs sniglar).

Odling av kronärtskocka i kruka
Kronärtskockor på rad 8 stycken

Detta skall bli spännande och jag tror verkligen på att låta kronärtskockorna växa med Jätteverbena i bakgrunden som är sirlig men ack så vacker. Jätteverbenan har en blomställning som blommar hela sommaren och hösten. Nu hoppas jag att jag kan visa er utvecklingen av dessa plantor fram över. Känns magiskt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.