När är det dags att sätta vitlök


Förra året glömde jag att plantera ut vitlök. När jag kom på det tidigt i våras så satte jag ute ett antal i stället. Det blev ok men det blev inte tillräckligt många. När man sätter vitlök på våren i stället för på hösten så blir det ungefär som dom vitlökar som är runda utan klyftor man kan köpa i butiken. Den kalla perioden över vintern gör nämligen att vitlöken delar sig till klyftor och utvecklas på rätt sätt, och sätter man dom på våren så blir det inte vitlök med klyftor. Dom blir fortfarande jättegoda men nu planerar jag att sätta ut vitlök i höst så att jag inte glömmer det även i år. Så när är det dags att sätta vitlök? När är den bästa tidpunkten?

När är det dags att sätta vitlök
När är det dags att sätta vitlök?

Vilken tid sätter man vitlök?

Den ultimata tiden för att sätta vitlök är när jorden har en temperatur på ca 8 grader. Det skiljer sig åt beroende på vart i landet man bor. Här i mellersta Sverige så är rätt tid mellan slutet på september till mitten/slutet på oktober. Det bästa är om vitlöken får 4-6 veckor på sig att rota sig innan det blir riktigt kallt och tjälen kommer.

Jag har gjort i ordning ett land som jag gödslat med kogödsel och som dessutom har nät över sig så att ingen kan komma åt att gräva i jorden. I år har jag nämligen bestämt mig för att inte glömma att sätta vitlök. På våren så gödslar jag sedan med hönsgödsel och använder gräsklipp för att ge dom näring men gräsklipp gör även att dom behåller fukten.

Jag har köpt av en sort som heter Thermidrome. Det är en sort som passar utmärkt att lagra. Detta för att jag skall kunna odla och lagra för eget bruk. Jag sätter mina lökar i pallkrage som är ett utmärkt sätt att odla vitlök.

En sak som jag alltid är noga med är att jag köper sättlök som är certifierad. Jag skulle aldrig använda lök som jag köpt i dagligvaruhandel. Anledningen till att jag vill ha certifierad lök är för att säkerställa så jag inte sprider några sjukdomar till jorden.

Hoppas ni fick hjälp av mina tips!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.