När man bör göra omplantering av plantor?


I dag har jag haft en dag med omplantering av samtliga plantor jag försått. När man drar upp plantor på egen hand så måste man plantera om plantorna 2-3 gånger innan det är dags att plantera ut dom på sin plats. I dag skriver jag om när man bör göra omplanteringa av plantor. Det är så klart en hel del jobb med att göra en omplantering, men resultatet låter inte vänta på sig och det är en sådan härlig känsla att kunna dra upp egna plantor.

Här nedan kan ni se hur mina petunior ser ut just nu. Jag toppar dom hårt så att dom blir kompakta och fina. Blommorna använder jag för mina dukningar! Så här tidigt klipper jag bort alla blommor.

Petunia för omplantering
När bör man göra omplantering av sina plantor?

När är det dags för omplantering av en planta

En planta bör omplanteras när den fått några kronblad. De två första bladen som kommer kallas hjärtblad. Det är för att dom första bladen på de flesta växter ser ur precis som hjärtan. Det är det andra bladparet som visar växtens karakterisika blad. Efter 3-4 veckor brukar det vara dags för en första omplantering. Då väljer man en kruka som är några centimeter större.

Det är alltså ingen bra idé att sätta ett frö in en stor kruka redan från början för då kommer fröt att ruttna. Ett frö eller en liten planta klarar inte att ha mycket packad blöt jord omkring sig. Det är därför man planterar om växter i förhållande till sin egen storlek hela tiden. I en för liten kruka så får rötterna inte plats och i en för stor kruka så blir det för mycket jord med för hårt tryck.

Att plantera om plantor är viktigt

Det finns flera skäl till att man planterar om sina små plantor. När man sätter frön så sår man oftas i såjord. När plantan blivit lite större så behöver den näring. Då planterar man om plantan med näringsrik jord och den får mer energi att växa vidare. Sedan ger man den flytande näring en gång per vecka.

De flesta växter kan man topppa

För att få plantorna att utvecklas på ett bra sätt är det bra att toppa plantor så att dom förgrenar sig och blir kraftigare. Det är också bra att plocka bort de första blommorna och knopparna som visar sig då detta tar energi från själva plantan. Svårt men nödvändigt. Fördelen är att man kan använda blommorna att göra fint med. Sätta i ett glas på bordet eller i en liten vas.

Toppade Jätteverbena
Detta är mina Jätteverbena som jag nu har toppat

I dag har jag toppat alla mina 15 stycken Jätteverbena. Jag har satt ner topparna jag klippt av i en vas för att få rötter på topparna. Sedan får jag se hur många jag vill plantera ytterligare då jag redan har 15 stycken väldigt fina plantor.

Mina Kronärtskockor

Mina kronärtskockor borde jag har planterat om tidigare, men har inte hunnit. Så dom har inte riktigt kommit så långt som dom borde. Men det gör ingenting. Nu har jag satt dom i större krukor med fin planteringsjord så dom kommer snabbt hämta i kapp! Jag ställde dom ut i orangeriet för dom tål lite kyligare och jag hade inte längre plats för dom på insidan.

Kronärtskocka

Nakenfröpumpa omplanterad

Jag har även försått två stycken Nakenfröpumpa som jag inte lyckats med så bra tidigare. jag hoppas nu att dom skall växa till sig!

Nakenfröpumpa med en blomma

Här nedan ser ni även min fina sättlök som växer sig fin i orangeriet! Så himla härligt med tidig lök!

Försådd sättlök för tidig skörd
Perfekt att förså sättlök för tidig skörd

I dag har jag också köpt ett nytt litet miniväxthus till en av mina pallkragar. Det skall jag visa och skriva mer om i ett annat inlägg.

Hoppas ni får en fortsatt fin eftermiddag!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.