När skall man klippa buxbom och tips för trimning


I dag tänkte jag tipsa om när skall man klippa buxbom och tips för trimning. Jag brukar klippa mina buxbom precis innan midsommar. Detta för att göra det extra fint i trädgården just inför den helgen. Det har jag med mig sedan alla år med sommarhus och kolnistuga där vi alltid gjorde fint inför just den helgen. Buxbom skall klippas i perioden som kallas JAS och det står för juli, august och september. Det är den perioden som buxbom tar minst skada av att bli klippt. Det man behöver tänka på när man skall klippa buxbom är att man bör inte göra det en dag när solen gassar. Det är ändå ett ingrepp på busken/häcken. Därför är det bästa att göra det en mulen dag.

Tiden för klippning JAS

Eftersom midsommar inträffas strax innan perioden JAS så vill jag bara poängtera att det är ingen fara. JAs är mer en riktlinje att man inte skall klippa buxbom tidigt på våren eller sen höst. Så en vecka innan juli månad är alltså ingen fara. Man kan med fördel klippa flera gånger under denna periden som kallas JAS.

När skall man klippa buxbom och tips för trimning
När skall man klippa buxbom och tips för trimning

Ett annat tips inför klippningen av buxbom är att också dagarna innan se till att vattna buxbom ordentligt så den är riktigt redo.

Fiberduk för buxboms-klipp

Jag brukar alltid använda en fiberduk att lägga längs den del jag klipper. På så sätt hamnar allt klipp i fiberduken. Sedan tömmer jag bara fiberduken efter varje ställe och på så sätt blir det städat och fint direkt. I år tror jag att jag skall klippa skarpa kanter på min buxbom. Vi får se när jag väl står där.

I år har jag också en mängd nya runda buxbomsklot. Jag har köpt en ny häcktrimmer. En liten trimmer med ett kort blad just för timning. Det skall bli extra roligt att prova att använda den. Lovar att komma tillbaka med en utvärdering om timmern om den är så bra som jag hoppas. Hittills har jag klippt mina buxbom med sax. Men nu har jag lite förmycket buxbom för att göra det. Jag har ca 40 meter häck totalt. Sedan har jag 10 buxbomsklot. Just buxbomskloten får vi se om jag klipper med den nya trimmerna eller med sax. Buxbomskloten är ännu så små så det kanske blir enklare med sax.

Buxbomsklot
Buxbomsklot som också skall trimmas inför midsommar

Sätta upp snören som riktlinje för buxbom

Jag sätter också upp snören i våg längs häcken för att ha en riktlinje att gå efter. Det gör att häcken utan någon större anstängning blir helt rak. Som alltid kräver det en del förberedelse att sätta upp och ta ett vattenpass och se till att det är rakt. Men det löndar sig verkligen att lägga den lilla extra tiden det tar.

Gödsla din Buxbomshäck efter midsommar

För att få en riktigt fin buxbomshäck eller buske så krävs gödsel och vattning. Jag gödslar tidig på våren med kogödsel och sedan igen strax efter midsommar med hönsgödsel som är långtidsverkande. En helt nysatt häck behöver en rejäl genomvattning minst en gång i veckan. Men vid soligt väder kanske var tredje dag. Detta för att man måste hjälpa till så att den hinner etablera sig ordentligt på sin växtplats.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.