En av de allra enklaste kakor att baka och där man inte behöver någon visp eller ens en bakmaskin är Kardemummakaka. Att den dessutom är försvinnande god är ett verkliget plus. Därför tänkte jag göra den bästa kardemummakaka till eftermiddagsfikat idag!
Kardemumma är en fantasiskt krydda och att göra en sockerkaka med kardemumma är perfekt. Jag gör ofta en kardemummakaka när vi har ätit taco´s eftersom det är perfekt att ta överbliven gräddfil i kakan som gör den extra saftig. Dessutom slipper man slänga bort något och får god fika på köpter. Kan det bli bättre.
I dag blev jag inspirerad och bestämde mig för att baka en Kardemummakaka till kvällsfikat! Detta gjordes medan Stefan lagade sin fantastiska köttfärsås så vi gjorde en deal. Att jag fixar fika, och han fixar mat!
Kardemummakaka
100 gram smör
3 dl strösocker
4 dl vetemjöl
4 tsk malen kardemumma
2 tsk bakpulver
2 dl gräddfil
1 ägg
Gör kardemummakakan så här
Börja med att sätta ugnen på 175 grader
Smält smöret och smöra och bröa formen. Jag valde en springform eftersom jag vill kunna ta ut kakan på ett snyggt sätt. Det funkar så klart med vilken sockerkaksform som helst.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke och blanda väl. Tillsätt därefter ägget lätt uppvispat, gräddfilen och det smälta smöret och rör till en jämn smet.
Häll över smeten i den bröade formen och jämna ut den. Häll rikligt med pärlsocker ovanpå.
Man måste ta lite extra pärlsocker då en del av sockret smälter i ungen! Så snåla inte!
Sätt in den mitt i ugnen och låt den stå där i ca 40 minuter! Ta en baknål och känn efter så den är klar när 40 minuter gått! Fikastunden är räddad!