Nu är det dags för plantering av Dahlior


Min ambition var att plantera mina Dahlior i mitten av maj. På grund av vädret har jag avvaktat lite och en annan orsak är att jag har hela rabatten full av Allium. Nu är det dags för plantering av Dahlior. Jag ser verkligen fram emot rabatten på framsidan som har blivit ett vackert blickfång.

Nu är det dags för plantering av Dahlior
Nu är det dags för plantering av Dahlior

Jag försöker addera något i trädgården varje säsong och i höstas adderade jag massor med Alliumlökar i rabatterna på framsidan. Det gör att jag får trixa lite för att plantera Dahliorna men vad gör man inte för att det skall bli fint. Nu har alla Alliumbollar precis börjat slå ut så det skall bli härligt att se dom i full prakt.

Allium i rabatten
Allium på väg att slå ut
Plantering av Dahlior

Avhärdningen har gått jättebra

Den lite kyliga perioden har gjort att jag verkligen har kunnat avhärda mina Dahlior på ett bra sätt. Dom sista två veckorna har Dahliorna fått stå ute dygnet runt och växt till sig på ett bra sätt. I år har jag adderat lite fler färger på Dahliorna bland annat orange. Har även en limefärgad som jag är väldigt nyfiken på.

Jag har sått alldeles för många Dahlior för att kunna plantera samtliga på framsidan så jag har inte riktigt bestämt var jag skall sätta resterande. Det kommer bli 7-8 stycken i min rabatt på framsidan. det blev perfekt förra året så jag satsar på samma antal.

Viktigt att tänka på med Dahlior

Inför planteringen så har jag gödslat väl med rikligt med kogödsel och kommer fortsätta att gödsla under säsongen eftersom Dahlior kräver mycket gödsel för att blomma rikligt. Det är också viktigt att hela tiden klippa blommor så att Dahlian kan sätta nya knoppar. Skulle någon Dahlia vissna som du inte hunnit klippa så se till att klippa av det så fort som möjligt så att dom inte går i frö. Det är en signal till Dahlian att säsongen börjar ta slut.

På sommarhalvåret är jag självförsörjande på blommor

Att vara självförsörjande på blommor är en sådan fröjd. Att bara kunna gå ut i trädgården och plocka det man vill ha och sätta in i orangeriet och på matbordet och på andra ställen och göra vackert. Samtidigt är dom jättefina i rabatterna där dom står. En vinn-vinn situation helt enkelt. Från tidig vår till sen höst behöver jag inte köpa några blommor för att sätta i vas. Det är bara att gå ut och plocka i rabatterna. Älskar den känslan.

Nu hoppas jag på en ny härlig säsong med Dahlior och nya varianter som jag förälskar mig i. Min lärdom från den här säsongen är möjligen att inte odla fler än jag har plats för! Svårt!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.