Odlingsåret 2023


Nu börjar det härliga odlingsåret 2023 på allvar. Nu går vi mot vår. I vanlig ordning har jag plockat fröer från mina egna blommor under hösten. På så sätt behöver jag inte köpa dyra fröer i handeln. Självklart köper jag ett antal ändå av det som jag inte har själv. Av Silvernjurvinda har jag mina egna frön och en påse med 10 stycken frön kostar 61 kr. Då är det lite extra roligt att ha egna frön. Jag tycker känslan är så härlig när man kan ta fram sina egna fröer. Jag odlar ungefär 60 plantor av silvernjurvinda om året.

Avhärda plantor inför plantering Kronärtskocka
Odlingsåret 2023

Finns det något härligare än de där första veckorna när man sakta börjar avhärdar de tåligaste växterna och låter dom stå ute i några timmar om dagen tills dom är klara för utplantering.

Avhärda plantor inför plantering
Avhärdning av växter i april

Vad jag kommer odla

Detta året planerar jag att dra upp Silvernjurvinda, Kronärtskockor, Jätteverbena och ett stort antal Dahlior. Sedan sätter jag alltid ett antal grönsaker som jag för-odlar. Jag för-odlar av det skälet att växterna skall hinna komma en bit på väg innan utplantering. Det gör att dom blir mindre känsliga för skadedjur, men dom ger också skörd och/eller blommor tidigare.

Varje år testar jag alltid något jag inte sått förut. Vad det blir i år vet jag inte riktigt ännu. Det är så mycket jag är nyfiken på.

Man kan också köpa färdiga torvbriketter om man inte vill hålla på med jord. I alla fall inledningsvis men när det är dags för omplantering så måste man ha vanlig jord.

Jag för-odlar även all lök. Lök, både gul och röd samt även schalottenlök som blev väldigt lyckad under 2022. Jag kom även i håg att plantera vitlök i höstas så det hoppas jag blir en hel del.

Utöver det så brukar jag alltid sätta en ny omgång med plantor i vår hydroponiska odling. Det finns inget bättre än sallad från egen odling under vinterhalvåret. Basilika är en fröjd i hydroponisk odling. Ni hittar massor av inlägg på min blogg om just hydroponisk odling.

Min krukträdgård

2023 kommer bli ett hektiskt år

Jag vet att jag kommer ha en hektisk halvår i början på 2023 så det gäller att göra mina sådder i god tid så att man inte tappar några veckor. Det kan vara avgörande om plantorna skall klara sig när våren kommer och börja blomma tidigt och blomma under lång tid.

Jag har massor med planer för trädgården men jag kanske inte hinner med allt jag vill, men att så blommor till trädgården kommer jag absolut hinna. Det brukar bli så där 600 plantor och vi får se hur många det blir just i år.

Investering i bevattningssystem

Något som vi investerade i under sommaren 2022 var ett bevattningssystem från Gardena. Det har varit en verklig fröjd när vi varit ute med husbilen och bara kunnat sätta på bevattningen med en app. Tänk vad teknik kan göra! Så underbart och också en väldigt bra sak som vi gjorde under sommaren 2022. Dock gillar jag att vattna så när jag är hemma så gör jag det gärna själv. Det gör också att man får en bra uppfattning och hur alla växter mår!

Jag börjar alltid mina sådder i små krukor och köper såjord i handeln som har legat på insidan. Sedan tar jag bara en helg och kör igång. Jag brukar hålla till i tvättstugan och så gör jag som en löpande-band-princip.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.