Orangeridrömmar som blev till verklighet!


Allt började en dag för 3 år sedan! Jag hade precis opererat och låg på insidan och försökte vila mig i form. Ute sken solen och jag ville egentligen bara gå ut och jobba.

Jag hade en önskan om att få till några odlingslådor. Vi hade sålt vårt sommarhus och nu skulle jag inte längre ha tillgång till mina potatis- och jordgubbsland. Jag har odlat så länge jag kan minnas, och när jag flyttade till Göteborg så köpte jag mig en liten kolonistuga för att kunna odla.

Nu skulle jag alltså vara helt utan odlingsmöjligheter. Huset vi har står på berg och där finns därför inga möjligheter att odla.

Jag frågade Stefan om vi inte kunde planera några odlingslåder i pallkragar, och på den vägen var det.

Vi startade att röja den delen av tomten som hittills varit vårt dåliga samvete. Den bestod av endast sly och ogräs. Under fanns bara berg.

Stefan åkte och köpte pallkragar som han målade svarta i vårt förråd eftersom vädret inte tillät att göra det utomhus.

Denna mark skulle visa sig senare blir en av våra allra bästa byggnationer som växte fram bit för bit.

Massor av sly och ogräs som fick rensas bort.

Till slut kom vi åtminstone till ett skede när vi äntligen såg att vi kommit en bit på vägen. Det kan se enkelt ut men detta arbete höll vi på med i säkert en vecka och åkte med kärra efter kärra med sly. Vi grävde där det gick gräva för att jämna ut marken. Tog bort allt ogräs, allt gräs, ALLT!

Här nedan är vi klara med röjningen och på väg att jämna ut den delen där vi skulle placera våra pallkragar. Vi gjorde fyra bäddar med 3 pallkragar ovanpå varandra för att få tillräckligt djup för att kunna plantera vad som helst. Potatis till exempel som jag hade en längtan efter att få ha et land.

Här nedan hade vi fått pallkragarna på plats! Detta var bara startskottet för det som komma skulle.

Bygget växte fram, varje helg och ledig tid byggde vi ihop jag och Stefan och på kvällarna när det var mörkt laddade vi upp och ritade på nästa steg! En sådan roligt period och fantastiskt projekt.

Vi lade gårdsgrus runt om pallkragarna för att det skulle se lite extra fint ut! Jag köpte ett miniväxthus som vi satte på en av pallkragarna!

Det var den här bilden vi nu hade framför oss. Att på det stora berget framför pallkragarna så skulle vi bygga ett orangeri med pulpettak! Bordet som är inritat hade vi vid den tidpunkten redan hittat och blivit förälskade i båda två! Man måste ha en vision och vi byggde vidare på den.

Nu började arbetet med en helt ny liten del. Vi ville nämligen hägna in vår fina köksträdgård! Stefan byggde en portal och sedan kom staketet. Vi bestämde oss att staketet skulle bryta totalt mot vårt funkisinspirerade hus.

Vi åkte land och rike runt för att hitta ett växthus eller orangeri som vi drömde om. Till slut hittade vi det mest ultimata! En byggsats från Skånska Byggvaror med ett helt underbart växthus i trä. Det var bara ett problem, att det var helt nytt och ingen hade ännu byggt det. Vi fick äran att bygga det allra första funkisväxthuset!

vi reglande upp mot berget och byggde grunden undertiden vi inväntade leverans av vårt underbara orangeri.

Vi förberedede för isolering för att kunna använda det som orangeri och ha det uppvärmt.

När grunden var klar så byggde vi odlingslådor runt hela orangeriet för att ta bort och utnyttja den slänt som berget utgjorde. Vi påbörjade även inhängnaden av vår lilla köksträdgård medans vi inväntade leverans!

Grinden kommer från vår tidiagare sommarstuga som stefan blästrade och sedan målade i silver!

Vi byggde på med vårt staket runt hela bergstomten. Så himla fint! Jag känner fortfarande att detta är en helt underbar plats. Mitt lilla sagorike!

Vi fortsatte att bygga, och en liten bro för att utjämna marken så att vi enkelt kunde komma ut på baksidan genom den underbara grinden.

Vi byggde en kompost för att ha allting i ordning för min odling.

Det var första delen i vår resa, jag skall fortsätta skriva så att ni får se uppbyggnaden av vårt underbara orangeri.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.