Plantera Pioner i trädgården!


Har du liksom jag en förkärlek för allting som är vackert i trädgården och gärna i ett överdåd av blommor. Har du funderat på att plantera Pioner i trädgården? Fundera inte mer, gör det! Många säger att Pioner är svåra att sköta och plantera. Det är inte sant. I de allra flesta fall har man satt sin Pion för djupt och det tycker inte Pionerna om. Då blommar dom inte. De har ytliga rötter och därför passar det utmärkt för mig i min trädgård där jag inte har möjlighet att djupgräva på så många ställen på grund av att huset är byggt på sprängsten.

Pioner kan man köpa hela årstiden men dom blommar i Juni-Juli och då vill man gärna vara med. Pioner blommar nämligen med ett överdåd av blommor. När jag var liten hade min mamma massor av Pioner i trädgården. Jag var dock rädd för Pionerna för tvestjärtar gillar att gömma sig i dess bladverk när de söker fukt! Det är en av anledningarna att jag väntat i många år på att dra upp egna Pioner och plantera. Men nu är det alltså dags för Pioner hemma hos mig.

Hur planterar man Pioner

  1. Pioner älskar en blandning av sol och skugga så en perfekt plats är där du har lite av varje där solen vandrar över dagen.
  2. Pionen skall gödslas med kogödsel och det är perfekt att grunda planteringsgropen med kogödsel. Den tycker också om kalk och du kan gärna strö på lite vedaska om du har. Benmjöl går också bra!
  3. Sätt inte Pionen för djupt då blommar den inte.
  4. Se till att du har ett stöd. Gärna ett växtstöd som Pionen kan växa upp igenom så att inte blommorna viker sig.
  5. Tips är att plantera något vackert framför Pionen. Ett utmärkt exempel är Jättedaggkåpa som blir fantastiskt vacker ihop. Både när Daggkåpan blommar men också för de olika typer av blad. Det blir otroligt vackert.
  6. Har du tänkt plantera flera Pioner så plantera dom med cirka 50 cm avstånd till varandra.

Tips på vad du kan plantera ihop med Pioner och som blir fantastiskt

Jag har köpt Luktpioner och dragit upp själv. Självklart kan man köpa färdiga plantor. Jag har dragit upp en ljusrosa, en vit och en cerise. De skall sitta i en trekant. Just nu funderar jag på var jag skall sätta dom. Jag har tänkt att sätta Jättedaggkåpa framför. Dels för att jag vill sätta en kanväxt för dom har ganska höga stjälkar, och för att återigen återanvända växter som skall komma igen i min trädgård. Då binder man ihop trädgården på ett bra sätt.

Så här ser mina plantor ut just nu!

Egenodlade Pioner
Jag har dragit upp mina Pioner själv och ser fram emot att plantera dom i vår!

Jag har ett par ställen jag funderar på och så fort snön avtar och det blir några varma dagar så skall jag bestämma det slutliga planteringsstället.

Nu längtar jag väldigt mycket efter en härlig solig helg där jag bara kan ägna mig åt trädgården!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.