Hur jag tänker när jag planerar min trädgård!


Jag tänkte skriva några rader om hur jag tänker när jag planerar min trädgård och vilka växter jag vill ha. För det första tål det att upprepas att när man inreder en trädgård är det egentligen ingen skillnad alls när mot när man inreder i sitt hem. Det är precis samma principer man följer. Det finns olika stilar att inreda i en trädgård precis som i ett hem. När jag inreder min trädgård så kan man säga att jag använder en blandning av det strama tillsammans med det lite mer överdådiga. Det gör jag genom att dela in trädgården med buxbomshäckar tillsammans med den lite mer vilda med härliga överdådiga blommor i krukor och blomlådor. Gärna i ett överdåd av färg. Jag väljer ut mina växter minutiöst. Jag håller mig till några basfärger. Grönt i alla nyanser. Älskar grönt allt i från limegrönt, grågrönt till riktigt mörkgrönt och allt därimellan. Färger som kommer igen är Rosa, blått, lila och vitt.

Hur jag tänker när jag planerar min trädgård

Att välja växter

  1. Växten måste fungera i den odlingszon där man bor. Om inte så måste man skapa förutsättnigar för att den ändå skall kunna fungera. Jag bor i odlingszon 2. Ett exempel är Fjärilsbuddleja som jag planterat i blomlådor runt orangeriet. Där sitter dom mer isolerade än de annars skulle och fungerar. Syrenbuddleja finns överallt i Skåne men högre upp i landet måste man skapa förutsättnignar för att de skall trivas. Jag har valt lila mot mitt svarta orangeri och det är som en dröm när det börjar blomma i sitt överdåd och med sitt vackra grågröna bladverk.
  2. En regel jag har är att jag vill att det skall blomma länge. Om inte så måste det ha magiska blad som jag tycker om. Remonterade rosor är en sådan sak jag alltid tittar på. Det betyder att dom blommar hela sommaren. Man klipper bort rosor som vissnat och det kommer nya hela tiden.
  3. När man väljer blommor läs om dom och titta inte bara på hur vackra dom är just nu. Lär dig om växtens hela årscykel. Om dom inte blommar hela sommaren så måste du ha en plan med det.

Att skapa förutsättningar för sin egen odlingszon

Ett typiskt exempel förutom Fjärilsbuddlejan är nu mina Jätteverbena som jag själv har dragit upp 15 fina plantor av. Det är en växt som är 1 årig i mina breddgrader, men flerårig om den har bättre förutsättnigar. Så jag skall fösöka övervintra mina plantor. Om jag inte lyckas så har jag massor av frö att sätta nytt till nästa år. Planering av odling är viktig! I bland måste man testa och se om man kan skapa bättre förutsättningar. Jag kommer ha min Jätteverbena i de stora blomlådorna på framsidan. Där kommer de sitta mer skyddat så vi får se om jag klarar vintern.

Krukträdgården är en konsekvens av många krukor

Kurkträdgården startade jag när jag sålde mitt sommarhus. Jag har alltid älskat blommor och alltid haft massor av krukor både hemma och vi sommarhuset. När jag så sålde sommarhuset så stod jag plötsligt med massor med vackra krukor som jag inte visste vart jag skulle göra av. På det viset kom min krukträdgård till. Basen är buskar av Hortensia jag köpte då! Det visade sig vara ett vinnande koncept. Sedan kompletterar jag med några ”duttar” sommarblommor i samma kruka för att skapa en kontrast mot bladverket på Hortensiorna.

Krukträdgården är min oas
Att blanda perenner med sommarblommor är ett vinnande koncept
I år har jag tömt alla krukor och fyllt med helt ny jord

Det har varit ett vinnande koncept och jag har varit så nöjd med detta att jag köpt på mig fler krukor och utvecklat min krukträdgård. Jag har ett väldigt stramt hus i cederträ så det är verkligen magi mot vårt hus med detta blomsterhav! Jag blir glad varje enskild dag jag kommer ut och ser härligheten.

Härlig plats för en kopp kaffe på morgonen
Min entre känns verkligen välkomnande med alla blommor

Hårt jobb men så värt allt slit

Nu längtar jag med att fortsätta på framsidan med allt vad det innebär. Det skall bli så vackert. Det enda jobbiga med min trädgård är att jag kämpar med sprängsten! Så fort man skall gräva ner något så är det spängsten som skall grävas bort. Avundas alla som som bara kan sätta spaden i jorden och gräva ett hål. Men det hindrar inte mig.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är IMG_0549-1024x685.jpg

Jag antar att det är det som även hidrar mina grannar till stora delar. Det krävs helt enkelt så mycket hårt arbete bara för att, som i går få ner ett enda träd, och skapa förutsättnigar för att det skall kunna växa där. Men jag har bestämt mig att hela min trädgård skall bli en dröm även med de omöjliga förutsättnignar jag har. Det har inte hindrat mig hittills.

Framsidan börjar nu äntligen ta form

Så här ser nu vår underbara framsida ut efter gårdagens plantering av två klotavenbok som jag skall göra om trädkronorna på till parasoller.

I dag har vi planterat två Klot-Avenbok

Önskar er en underbar söndag!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.