Samla fröer till vårens sådder!


Nu är det dags att samla fröer till vårens sådder! Jag är en riktig odlingsnörd. Jag hade nog blivit den perfekta bondmoran. Det vill säga någon som fullkomligt älskar att odla, laga mat, baka, plocka svamp, samla bär och frukt till förråden. På hösten är det en hobby att samla in fröer till vårens sådder. Jag finner tillfredsställelse i att själv göra saker. Att samla in fröer i stället för att köpa i små påsar är så mycket roligare. Det ger mig en härlig känsla! Med tanke på hur mycket jag odlar så sparar jag så klart pengar på att samla in fröer själv, men det är inte främst det som är orsaken. Utan själva känslan av att ha ett kretslopp som genererar nya fröer till nästa säsong.

På vänster sida ser ni fröer till Silvernjurvinda, och till höger Njurvinda. Det finns oftast minst 2 frön i varje kapsel. Jag låter dom torka ordentligt inomhus.

Samla fröer till vårens sådder
Samla fröer till vårens sådder

Fröer till vårens sådder!

Jag har ingen stor trädgård, men jag odlar och gör ganska omfattande sådder på våren. I alla fall blir det 400-600 plantor. Allt som jag planterar i trädgården och i min krukträdgård har jag i princip dragit upp själv. Endast med några få undantag. Det finns självklart växter jag köper. Då är det mer buskar och större växter som jag har en plan med. Som till exempel min buxbomshäck, eller när jag ville få Trädgårdsnävan Rozanne framför hela min häck nu i höst.

Denna höst är inget undantag. Jag har redan samlat in hundratals frön av Silvernjurvinda, Jätteverbena, Petunior, Njurvinda. Jag lägger mina frön i små skålar så att dom får torka ordentligt. Sedan flyttar jag över dom till små plaströr och påsar för att förvaras torrt. Så här ser det ut när man letar efter fröer. Här nedan ser ni hur det ser ut om man lyfter på Silverbjurvinda, då har alla tidigare blommor bildat frökapslar.

Silvernjurvinda

Redan i december börjar jag mina första sådder. Vissa plantor behöver mer tid för att utvecklas och blomma lagom till säsongen startar. Det är så mycket roligare att veta att allt det jag odlar har jag dragit upp själv.

Vid den här tiden så längtar jag till att få sätta igång med mina sådder. Det tar också bort lite av den tråkiga känslan i januari-februari när det regnar på tvären här i Göteborg. Då ägnar jag min vakna tid när jag inte jobbar åt mina växter i stället. Det är en sådan enorm tillfredsställelse.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.