Sy kuddar med dragkedja


I dag tänkte jag tipsa er om hur man syr kuddar med dragkedja. Att sy kuddar med dragkedja är mycket enklare än du tror. Därför tänkte jag ge er en noggrann beskrivning. Jag vet att många tror att det är besvärligt, men tänk så roligt att ha sytt kuddarna själv!

Sy kuddar med dragkedja
Sy kuddar med dragkedja

Att piffa upp sitt hem med nya kuddar är en fröjd. Naturligtvis både roligare och billigare om man kan göra det själv. Dessutom så kan man göra kuddar av överblivna tygrester som kanske dessutom matchar övriga hemmet.

Det första man måste göra är att välja ut tyg så klart. Själv tycker jag att det är trevligt när kuddar har två olika sidor. Det gör att man kan göra lite olika kombinationer för soffan eller fåtöljen! Det gör kudden ännu mer användbar, men det är självklart en smaksak.

Så nu skall jag guida er till att sy kuddar med dragkedja på ett enkelt sätt!

Steg 1 att klippa till tyg

Först lite bas regler. När man syr använder man aldrig stadkanter på tyget. Vad är en stadkant kanske ni frågar er? Det är den yttersta kanten på tyget som oftast inte har mönster och som brukar vara mellan 1-4 cm bred. Man klipper tyget där mönstret slutar. Man använder aldrig en stadkant som sömsmån. Varför undrar kanske ni? Det är för att tyget är tätare vävt ute i kanterna. Detta är kanten som maskinerna håller tyget i vid tillverkning. Det gör i sin tur att allting kommer att dra sig eller bli snett om man låter stadkanten vara kvar. Har man inte den bredd som räcker till för det man skall sy då måste man skarva tyget. Man använder aldrig stadkanter. Det är ett stort NO-NO. Detta gäller oavsett vad man skall sy.

När du klipper till bitar för att sy kuddar så skall tygbitarna  vara i  exakt samma storlek som kuddens yttermått. Det betyder att skall man sy ett kuddfodral till en kudde som har måtten 50×50 cm. Då klipper man till 2 bitar som är 50×50 cm. Man klipper alltså tyget i den storlek som står på kudden. Du behöver inte mäta själva kudden. Vad jag vill säga är att man lägger alltså inte till sömsmån ovanpå detta mått, utan detta är redan inräknat! Enkel regel eller hur? Glöm aldrig detta när det gäller kuddar i alla storlekar, annars kommer kuddfodralen bli förstora och det är inte snyggt!

Steg 2 zikzak eller overlock

Nästa steg är att se till att alla kanter runt om zikzak´s. Om du har en symaskin med ”overlock” söm eller en ”overlock” symaskin, så använder du den. Det finns en grundregel att man alltid är noggrann med allt underarbete. Jag skulle säga att ”zikzak” av alla kanter är en av dom viktiga delarna.

Steg 3 att förbereda för att sy i en dragkedja

Först måste man noggrant ta reda på vilket som är upp och ner på tyget. När du gjort det så lägger du tygstyckena räta mot räta och nålar ihop. Du nålar alltså i den ända som skall vara neråt på tyget i den ändan där dragkedjan senare skall sitta. Nu skall du förbereda för att sy fast en dragkedja. Det betyder att du skall sy en söm i varje ända i nederkanten. Du lämnar alltså en öppning där dragkedjan senare skall sys fast. Du använder nu pressar foten som ett mått på hur stor sömsmånen (se bild 1) skall bli.

Som du ser på bilden nedan så har jag ställt in nålen så långt till vänster som möjligt. Du använder därmed pressarfoten som mått på var sömmen skall bli. Då är det dessutom väldigt enkelt att sy rakt också. Så ytterkanten på pressarfoten skall hela tiden vara i ytterkant på tyget då blir det perfekt.

DSC03333

Här nedan ser du hur man syr. Man fäster tråden i varje ända (Bild 2) och syr kanske 4-6 cm. Man fäster likadant i andra ändan, man slutar ca 1 cm från ytterkanten då det är sömsmån. Fästa tråden gör du genom att sy fram och tillbaka i samma spår.

Pressa sömmen med strykjärn

Sedan klipper man rent från alla trådändar som blivit vid sömnaden. Detta gör man direkt så att man inte syr in detta någonstans. Efter det så pressar du isär sömmen hela vägen (Bild 3) där dragkedjan sedan skall sys på plats. Har man ett känsligt tyg så tar man ett så kallat mellanlägg. Det betyder att man tar helt enkelt ett ofärgat bomullstyg och lägger i mellan tyget och strykjärnet.

DSC03306

Här nedan ser du hur det skall se ut när du pressat kanterna. Det gör att det blir mycket enklare att sy in dragkedjan. Du har redan angivit hur breda kanterna skall vara.

DSC03304

Steg 4 att sy i en dragkedja  

Nästa steg är att sy i dragkedjan. Vi vänder rätsidan upp och börjar med att fästa dragkedjan på den vänstra sidan. Vi börjar med att fästa dragkedjan med en nål i den ända vi tänker börja.

DSC03307

Man sticker alltså in dragkedjan under den delen vi nu sytt ihop. Fäst med en knappnål så att själva blixtlåsen sitter precis i öppningen. Ni ser att nålen är fäst i ytterkant på dragkedjans ända! Det är för att ge rum för pressarfoten när man börjar sy.

DSC03309

Att välja rätt pressarfot till dragkedjan

Därefter byter vi pressarfot till en pressarfot för dragkedja som alltid är med som standard på de flesta symaskiner. Denna pressar fot gör att man kan sy närmare dragkedjan, så att sömmen blir snygg. Vi sätter tyget i symaskinen och gör precis som innan. Därefter syr man med ett avstånd från kanten som ser snygg ut. Vi börjar med att fästa tråden genom att sy fram och tillbaka en gång. Här nedan ser ni hur en pressarfot för dragkedja ut! Har du ingen så går det köpa på en sybehörsaffär. Pressarfoten gör att du kommer intill dragkedjan och det är ett måste för att det skall bli snyggt! Foten har en ”öppning på båda sidor” och det är där nålen går ner i tyget. Man kan alltså byta sida på pressarfoten. Om man vill ha den till vänster eller till höger.

DSC03310
DSC03317

När vi kommer till slutet på öppningen så syr vi förbi den ytterligare ca 1 cm. Sedan stannar vi där med nålen nere i tyget. Vi lyfter upp pressar foten och vrider tyget i 90 grader. Då kan vi sy en rak söm över dragkedjan till andra sidan.

DSC03316

Ha inte bråttom när ni syr i dragkedjan

Vi sätter ner pressar foten igen, och syr sömmen på ca 2 cm. Vi gör om samma sak igen. Detta så att vi hamnar i rätt riktning för att sy fast dragkedjan på andra sidan. Därefter stannar vi med nålen nere i tyget. Tar upp pressarfoten vrider tyger 90 grader sätter ner pressarfoten och syr hela vägen tillbaka på samma sätt. 

När vi kommer till motsatt ända så stannar vi där. Vi ser att vi kan möte upp den andra ändan och gör exakt samma sak en gång till. Vi stannar och har nålen i tyget lyfter pressarfoten och vrider tyget 90 grader. Sätter ner pressar foten och syr ca 2 cm och möter upp änden på sömmen där vi startade. Vi fäster tråden, det vill säga, vi syr fram och tillbaka en gång i samma söm. Så här skall de se ut då!

Undersidan ser ut så här! Klipp bort alla trådar tätt intill tyget.

Steg 5 sy i hop kudden

Nu har vi sytt ihop den del av kudden som skall ligga nedåt i soffan och sytt på dragkedjan. Det ”svåra” momentet är nu klart. Nu nu lägger vi delarna räta mot räta och nålar noggrant ihop de tre öppna ändar som är kvar. Vi byter pressarfot igen. Återigen använder vi pressar foten som ett mått på den sömsmån vi vill ha. Vi fäster tråden i båda ändar.

Vi vränger kudden och petar ut hörnen och vips så har du en fin kudde. Om vi vill ha skarpa hört så klipper vi av hörnen snett av på insidan av kudden. Du kan ta hjälp av en penna att peta ut hörnen på kudden så blir det fint.

Kommentera gärna vad ni tycker om beskrivningen, om det är något ni tycker jag borde beskriva mer noggrant. Stort lycka till!  

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.