Tips om hur man odlar sparris


I dag tänkte jag skriva om något som jag var nyfiken på i många år. Nämligen tips om hur man odlar sin egen sparris? Jag hade tidigare sparris på flera ställen vid mitt sommarhus. Förra året köpte jag några plantor med sparris för jag saknade att skörda sparris här hemma i mitt hus. I år bestämde jag mig för att dra upp egen sparris från frö.

Tips om hur man odlar sparris. Här har de första sparrisarna kommit upp från frö.

Jag gillar att odla grödorna som jag använder ofta i min matlagning, och sparris är en sådan grönsak för mig. Sparris kan man med fördel frysa in. Om man har egen skörd så kan man både skörda och äta färsk sparris och frysa in för vintern. Jag äter nog sparris åtminstone 1 ggr per vecka så för mig finns det verkligen ett skäl att ha ett eget sparrisland.

Det tar tid att odla sparris från frö

Det finns en sak som gjorde att jag köpte några redan färdiga plantor förra året, och det är att det tar tid att dra upp egna plantor innan dom ger skörd. Nu när jag redan har några plantor så kände jag att jag inte behöver så mycket tålamod. Då kan jag både skörda och se hur mina plantor utvecklas. Just nu ser det ut som om jag har 80 plantor. I en påse med frön för sparris så är det ganska många. Jag kände att det fanns liksom inget skäl att spara några frön för de skulle ändå bli för gamla.

Hur man odlar sparris från frö

Sparrisfrön finns att köpa där det finns frön. Man börjar med att lägga fröna i blöt i 2 dygn. Det är för att den hårda ytan på sparrisfrön skall bli lite mjukare. Det i sin tur gör att det är lättare för fröt att gro. Så det rekommenderar jag verkligen. Hoppa inte över det momentet för då kommer det bara ta längre tid innan plantorna tittar upp.

Jag fyller krukor som är ca 7 centimeter med fin P-jord och planterar 5 frön i varje kruka. Eftersom dom inte skall stå kvar i krukorna så länge så är detta ok. Jag kommer alltså plantera ut mina plantor så fort jorden reder sig och jag kommer inte att skola om dessa plantor eller låta dom stå kvar i krukor över vintern. Det blir ohållbart. Så fort jorden reder sig skall jag ställa i ordning landent genom att luckra jorden och gödsla ordentligt med kogödsel och tillsätta lite sand!

Att så sparris från frö

Odla sparris i pallkrage eller upphöjt land

Jag kommer sätta mina plantor i en stor pallkrage som vi byggt. Där kan jag sedan skörda sparris i många år framöver. Att odla i en pallkrage eller ett upphöjt land gynnar vårskörden eftersom det blir varmare fortare i en upphöjd bädd. På våren kommer jag täcka med fiberduk eftersom sparris inte gillar frost.

När kan man skörda sparris

Första året – Det vill säga i år kommer jag kunna skörda 0 sparris

Andra året – Kommer jag kunna skörda några enstaka

Tredje året – Kommer jag förmodligen kunna skörda mer än jag kan äta

Fjärde året – Är det full skörd och jag kommer kunna bjuda alla och till och med ge bort

Sedan kommer dessa plantornna hålla i åtminstone 15 år. Man skördar fram till midsommar och därefter låter man dom växa sig höga. Man gödslar ordentligt när skördetiden är över och sedan igen på hösten. På hösten klipper man ner sparrisen vid marken. När man lagt gödsel så tar plantorna år sig detta och gör sig redo för vintervila och fyller på med energi inför våren. På våren behöver man inte gödsla plantorna.

Hoppas ni gillar mina tips. Jag köpte 4 dyra plantor förra året. De fyra plantorna kostade mig 800 kr. Nu har jag tålamodet att dra upp min egna plantor eftersom jag kan skörda från mina köpta plantor i år! Ett tips för någon som är som jag och inte har så stort tålamod! Den som väntar på något gott väntar alltid för länge!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.