5 steg för att designa din egen trädgård!


I dag tänkte jag tipsa om 5 enkla steg för att designa din en egen trädgård. Nu på morgonen läste jag ett väldigt inspirerande inlägg på en blogg som heter Underbara Clara HÄR. Det handlade om en trädgård som hon hade besökt som var väldigt vacker!

Designa din egen trädgård med 5 tips från Pretty Home blog

Jag tror många vill designa sin egen trädgård men känner sig begränsade av att dom inte riktigt vet hur. Att designa en trädgård är inte konstigare än att inreda ett hem. Man behöver golv, väggar och tak för att göra rummen vackra även i trädgården. Det är det som skiljer en vacker trädgård från övriga.

Ofta ser man i trädgårdar att någon har planterat ett träd mitt på en gräsmatta eller en öppen plats. Det ungefär samma sak som att ställa en stol mitt på golvet i ett i övrigt tomt rum. Vad jag försöker säga är att de flesta inte känner att det har grepp om en trädgård, att det känns övermäktigt. Men det är helt enkelt så att i trädgården får man bygga väggar, tak och golv själv. Det är så man skapar och designar en vacker trädgård

5 tips för att designa en vacker trädgård

  • Bestäm det vi kallar golv. Gräsytor, plattsättningar, gångar av grus eller annat material.
  • Skapa tak genom att bestämma var du skall plantera träd. Bygg en pergola eller kanske ett lusthus. Rita en skiss.
  • Skapa rum med hjälp av väggar genom att avgränsa trädgården med hjälp av häckar, plank, staket, installationer, klätterstöd.
  • Därefter så kan du planera in rabatter, buskar, krukor, trädgårdskonst i varje enskilt rum.

Något som är viktig att tänka på är att inte vara för ”spretig” i sitt växtval för att få en vacker trädgård. Med det menar jag att försöka begränsa antalet olika växter så att det inte blir rörigt. Egentligen precis som när man inreder sitt hem.

Det är fint att blanda mönster och färger, men man skall blanda så att kombinationer blir vackra enligt principer som stora mönser och i detta fall stora blommor tillsammans med små. Höjder på blommor. Olika typer av blad och med fäger som fungerar i en fin kombination.

Krukträdgård kan vara en del av en designad trädgård

En trädgård kan också bestå av krukor. Som här nedan. Man kan ha olika typer. Själv har jag en odlingsträdgård, en köksträdgård, en stramare framsida och en krukträdgård. Men de binds i hop av vissa växter som är desamma. Hortensia, buxbom, rosor samt luktärtor.

Olika sittplatser är mysigt att planera in. Jag tycker om kontraster till mitt funkishus, och blandar med snirkliga gammaldags möbler som lyser upp mot den grå fasaden! Härligt att ta sin morgonkaffe här!

Detaljer som rostiga kronor i olika storlekar gör det där lilla extra och blir en fin kontrast mot det vackra gröna. Precis som man inreder i hemmet så har man möbler på golvet och tavlor eller annat på väggarna. Detta blir samma princip.

Det jag menar med att blanda olika typer av blad. Ser ni här nedan tydligt. här växer Hortensia med sina tydliga gröna blad och bredvid växter Rosenskära med sitt bladverk som mest ser ut som dillknippen! Ni ser hur vackert de ”gifter sig”.

Även i krukorna så blandar jag olika höjder på växterna för att skapa ett lite mer spännande uttryck. Även små rostiga trollsländor bidrager till att jag får höjd. Jag leker mycket med den typen av blomsterkonst!

Man kan säga att min krukträdgård är ett enkelt sätt att ha en prunkande underbar trädgård. Min framsida är mycket i skuggan och jag har skapat min trädgård utefter dom förutsättningarna och jag älskar att komma hem och se allt detta varje enskild dag. Jag blir glad varenda gång! HÄR kan ni även se lite mer av min trädgård om ni är nyfikna

Trädgårdskonst

Förra året invsesterade jag i en i en ängel som jag blev helt förälskad i. Den är så vacker, och den gör sig verkligen på min framsida återigen med mitt moderna hus som kontrast!

Detta är den delen av min trädgård som återstår att skapa. Framför allt väggar och tak! Jag har en skiss som jag gjort och så fort utbyggnaden är klar så är det här jag skall fortsätta och här skall bli en terrass med en pergola. En nedtrappning med trappsteg och odlingslåder i trä som skall få var sitt skulpterat träd!

Jag lovar så klart att ni även skall få följa med på den resan. Hoppas ni gillar mina tips och känner er inspirerade!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.