Att bygga ett orangeri! – Del 1


Detta inlägg innehåller Adlinks i samarbete med Skånska Byggvaror

Att bygga ett orangei på egen hand är nog bland det roligaste jag gjort! Att få planera hela den delen av trädgården och sedan fullfölja. Nya ideér som dök upp efter hand är också en del av projektet och just nu håller vi på att planera nästa.

När vi bestämt att göra ett orangeri eller växthus så visste vi inte ännu vilken modell vi ville ha, vi visste bara vilken storlek det skulle vara för att passa på den plats som vi hade på vår tomt. Denna plats hade under flera år varit vårt dåliga samvete. Vårt hus är byggt 2007 och tomten består till största del av berg, och där det inte är berg i dagen är det bara ett tunnt jordskikt över. När vi flyttade in 2007 så byggde vi en stor terrass därför att vi skulle ändå aldrig kunna få en gräsmatta med tanke på berget.

Här nedan ser ni hur det såg ut innan vi startade.

Stefan röjer och det ni ser är slutet på vår stora terrass!

Den del av vår tomt som ”var över” var en sluttande del av berget och helt otillgänglig mark så när vi kom på idén att göra en liten köksträdgård med orangeri eller växthus så satte vi i gång vårt letande. Vi åkte faktiskt land och rike runt och tittade på alla möjliga utställningar och en dag när var på Plantagen här i Göteborg för att handla blommor. Hittade jag en broschyr  som jag stod och bläddrade i om just växthus hos Skånska Byggvaror som har sin utställning där, då såg jag DET ORANGERIET!!! Jag sa till Stefan ”titta, detta vill jag ha”. Han blev lika förtjust,och det som gjorde oss så glada var att det var ett växthus med just pulpettak som vårt hus har och tillverkat i trä! Vi blev båda eld och lågor!

Det visade sig att det var så nytt att det då, våren 2017, inte ens fanns klart ännu! Vi åkte ner till Malmö, då det var den enda plats de hade byggt upp det första växthuset. Vi ville se konstruktionen i verkligheten innan vi bestämde oss, och inte bara på bild! Det blev den dagen när vi äntligen hittade vad vi sökte. Konstruktionen var rejäl och väl tilltagen och det var det som avgjorde och några saker till! Vi bestämde oss! Vi åkte hem och lade vår beställning.

Under tiden vi väntade på leverans så fanns det massor av saker vi kunde göra, bland annat starta med grunden till orangeriet. Eftersom det är byggt på berg så byggde vi en plintgrund som vi isolerade med frigolit. När det stod klart så täckte vi över alltsammans i fall det skulle blir regn så att det inte skulle ta skada, och under tiden fortsatte vi bygga upp vår lilla köksträdgård!

Som ni ser lade vi en ram runt hela däcket. Detta är för att vi skall ha möjlighet att byta golv eller ta upp golven utan att göra åverkan på själva orangeriet i framtiden.

Här ser ni nu däcket med tillhörande SPA.

Vi hade också grävt ut marken så den blev plan och satt 4 stycken pallkragar som är 3 pallkragar höga för att få tillräckligt med jord eftersom allting står på berg!

Vi slutade så klart inte där utan fortsatte vår lilla planering så länge vi inväntade vår efterlängtade leverans av vårt orangeri från Skånska Byggvaror.

Vi började bygga ett litet sött staket, som vi ville helt skulle bryta av mot vårt hus i cederträ med pulpettak.

Vi byggde på och det gröna kompoststaketet som ni ser är för att vi har hundar, så att dom skulle kunna vara med med när vi fortsatte bygga.

Mitt i byggandet kom vi på att vi skulle vilja ha en liten grind ut mot allmäningen. Vi ringde den man som tidigare köpt vårt sommarhus och frågade om vi fick köpa den lilla söta grind som stått där under alla år vi ägt huset. Han sa ”du får den, åk och hämta den bara”. Sagt och gjort åkte vi och hämtade den och sedan blev det blästring och målning av grinden i en silverfärg! Under tiden byggde vi den finaste av rosenportaler

Jag minns förra sommaren som helt fantastiskt men uppenbart är att det regnade en hel del, men det minns inte jag för vi hade så himla roligt hela tiden! 

Här tillverkas överliggaren till rosenportalen där grinden skall sitta.

Nästa steg var odlingslådor runt själva växthuset eftersom det var stor nivåskillnad med avseende på berget. Det blev så himla bra, och i dag har vi satt hela lådorna med Syrenbuddleja!

Så här långt hade vi kommit nu!

På insidan av lådan runt orangeriet satte vi plantonmatta för om vi ville odla något ätbart ville vi inte att det impregnerade trät skulle påverka det.

Eftersom vi ännu väntade på leverans så blev det även byggnation av kompost

Allting gjordes med stor kärlek och engagemang och på kvällarna skissade vi på fler idéer och på dagarna verkställde vi dom! Helt fantastisk!

Bara den här underbara vattenposten i vår köksträdgård är helt underbar! Jag blir glad varje gång jag ser den!

Ni kanske undrar varför vi satte nät för grinden. Jo för lilla Fonzen som då var valp, klättrade ut genom hålen. 🙂 🙂

Sedan kom då äntligen dagen när leveransen av vårt underbara orangeri kom! Solen stod högt på himlen den dagen.

I del två skall jag visa hur arbetet gick med att bygga vårt underbara orangeri! Ett hus vi tillbringar så mycket tid i, så mycket mer än vi någonsin kunde tro! Vi använder det hela året och när höst och vinter drar in så finns det inget bättre ställe att ha sina middagar och fikastunder på.

Skånska Byggvaror har verkligen en produkt som jag med varm hand kan rekommendera. Om ni funderar på ett växthus eller orangeri så titta på alla fina produkter som Skånska Byggvaror har och vårt växthus finns även med sadeltak om det är det man söker! När ni trycker på länken på Skånska Byggvaror här nedan är det dessutom vårt färdiga växhus ni ser, och det finns mer om det och vår resa på deras blogg om ni vill läsa mer HÄR.

Del 2 kommer här inom kort! 🙂

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.