Att bygga ett orangeri – Del 2


Detta inlägg innehåller reklamlänkar

Att vi skulle kunna använda vårt orangeri som vi gjort hittills trodde nog varken jag eller Stefan när vi byggde det. Hela förra hösten och hela vintern har vi ätit middagar och fikat där ute. Oavsett om solen stått högt men det har varit kallt ute, om det regnat eller snöat!

Vi bestämde oss tidigt för att vårt orangeri skulle innehålla två saker, dels odling så klart och en möjlighet för mig att dra upp plantor tidigt på säsgonen, men också en plats för bara oss två för middagar och fika. Att vi skulle använda det i så stor utsträckning som vi gjort är helt ofattbart. Att tända upp kristallkronan och lampetterna med levande ljus när det är kallt på utsidan är som bomull för själen!

Projektet med att bygga det var bland det roligaste vi gjort, och jag skulle göra om det alla dagar i veckan!

Blogginlägget med hur vi började anlägga vår lilla köksträdgård hittar du bland annat här men det finna många inlägg om just vårt orangeri på min blogg, men detta är det senaste jag skrivit. Ni kan även gå in på Skånska Byggvaror och läsa om vår resa HÄR.

När levereansen kommit så började vi plocka upp alla delar för att se att de verkligen passade ihop och att allt var rätt. Man vill inte börja montera och upptäckad det senare!

Allting skulle dessutom grundoljas innan färdigmålning så vi gjorde det i samma veva! Kontrollerade och oljande in och lade åt sidan klart för montering.

Vi oljande alla delar innan montering och bestämde oss för att måla det när det var monterat!

Alla säger att det regnade mycket, men det minns inte jag. Jag minns det som en helt fantastisk sommar! 🙂 🙂

Det var helt underbart att se det växa fram och för varje steg var det lika roligt och man längtade sedan till nästa! Jag älskar att bygga!

Sedan startade målningen och vi stod båda och tittade på det vi målat och ”höll för” det som ännu inte var klart för att visualisera det färdiga huset.

Vi hade på ett tidigt stadium bestämt att det var svart vi ville ha och det blev så fint. När vi målade började vi tänka på hur det skulle se ut när glasen kom på plats!

Här ser ni hela orangeriet färdigmålat! Det isolerade golvet hade vi täckt under hela byggnationen för att det inte skulle komma vatten eftersom vi isolerat grunden! Det funkade perfekt! Som ni ser har vi också byggt som ett plan att gå på runt hela huset. Det står nämligen på ett berg, men eftersom vi byggde odlingslådor runt hela huset så kunde vi använda detta som ett plan för att komma i bra höjd med orangeriet. Vi hade tänkt på det mesta! 🙂

Sedan började Stefan bygga en ställning för att vi skulle kunna lägga glasen på taket på plats. 🙂

Stefan hade gjort en låda att lägga glasen i för att sedan lyfta upp på taket för montering!

Jag hjälpte till med det första glaset, men eftersom jag är lite höjdrädd så kom Stefan´s son Robin och hjälpte Stefan med just det momentet!

Det tog dom en timma att få alla glas på plats! Otroligt bra jobbat!

Här nedan målas alla fönsterlister som skall sättas på plats! Vi var som en liten fabrik!

Sedan när alla glas var på plats var vi euforiska! Helt underbart!

Även alla lister och plåtar på plats! Så vackert.

Nu fattades bara detaljer som dörrlås, och inte minst inredning! Varje steg var en fröjd och det fanns faktiskt inte ett enda moment som var tråkigt. Vi hade roligt hela tiden!

Sedan hade vi alla vackra detaljerna vi gjort innan, som lådan vi byggt runt hela orangeriet för plantering! Här har vi avtäckt dem eftersom vi tidigare gjort det som en möjlighet att gå där genom att lägga brädor över.

Sedan började vi inreda, och vi visste exakt hur vi ville att det skulle se ut.

Kristallkronan på plats. Vi letade ett tag tills Stefan hittade den perfekta på Auktionskammaren i Göteborg för vi ville ha med möjlighet för många stearinljus!

Sedan hittade vi lampetter i exakt samma design på blocket! Den underbara mattan kommer från Designers Guild och så även kuddarna

Jag skall visa er ytterligare ett inlägg hur det ser ut mer i detalj men detta var en stor del av vår resa med byggnation av vårt underbara orangeri. Vi kunde aldrig föreställa oss vilket skatt det skulle bli och hur många middagar vi ätit här ute och fikastundet! Jag kan varmt rekommendera er att bygga ett eget växthus eller orangeri.

Hoppas ni får en fortsatt fin tisdag! Nu skall vi åka och titta på glas och glasdörrar till vårt nästa projekt! 🙂

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.