Att inreda sitt växthus eller orangeri


Detta inlägg innehåller annonslänkar till Skånska Byggvaror och Pretty Home

I somras fick jag möjligheten att bygga ett eget orangeri. En dröm jag haft i många år men som inte funnits någon riktig plats för. Tidigt i våras när jag hade opererats och hade alldeles för mycket tid över där jag låg i sängen så började detta ta form i mina tankar och jag och Stefan började med att göra en del av vår tomt som vi inte kunde använda till något annat, till en liten köksträdgård.

Från början ville jag bara ha någonstans att odla, för jag saknade det så himla mycket! Jag har tidigare haft tillgång till massor av mark men inte tänkt på hur mycket av det som faktiskt är jag! Så vi började gräva och fixa på vår tomt som består av i princip bara berg. Alltså ingen möjlighet att odla, men jag hade bestämt mig för att om vi byggde upp pallkragar så skull möjligheten finnas om än i liten skala.

Så här såg det ut innan start!

Här har vi börjat gräva efter röjning av träd och buskar.

Här har vi fått pallkragar som Stefan målat på plats!

Ett mini-växthus för pallkrage lyckades vi lägga beslag på! Än ser det inte mycket ut för världen!

När jobbet fortskred så blev vi mer och mer peppade att göra just denna del av tomten fin och drömmen om ett växthus började ta form. Vi ritade, åkte land och rike runt för att hitta det som skulle bli perfekt för vår tomt. En sak som vi var tvungna att ta stor hänsyn till är den utsatthet med avseende på blåst som växthuset skulle få eftersom vi bor på en höjd, så det kunde inte vara vilket litet växthus som helst.

Nu med gårdsgrus runt alla pallkragar för att jämna av marken!

En dag när vi besökte Plantagen så hade Skånska Byggvaror en utställning med växthus och uterum och vi gick omkring där och drömde. Satte oss på en bänk och tittade i en av deras broschyrer och DÄR FANNS DET. Huset vi drömde om med pulpettak som ännu inte börjat produceras utan bara fanns med i årets katalog! Vi blev båda eld och lågor. Stefan tog reda på att de byggt ett på plats nere i Malmö men med sadeltak så en helg bestämde vi oss för att åka dit för att se på konstruktionen som för oss var väldigt viktig. När vi väl sett huset som var tillverkat i limträ i spöregn hade vi bestämt oss, ett sådant skulle vi ha fast med pulpettak!

Här är själva isolerade däcket klart! Byggt på en bergshäll som vin inte kunde ha till någonting! Som ni ser har Stefan byggt en ram runt om däcket där själva orangeriet skall stå. Detta för att göra det möjligt i en framtid att byta golv på insidan utan att behöva röra orangeriet.

Stefan gjorde klart ritningar och vi åkte till Plantagen för att lägga vår beställning! Vecka 28 skulle vi får vår leverans och fram tills dess så växte vår underbar lilla köksträdgård fram bit för bit!

Här nedan kan ni se en bråkdel av alla växter jag odlat inomhus som är ute på vädring en fin varm dag!

Huset skulle bli ett orangeri och Stefan började bygga den isolerade grunden på berget som vi ändå inte kunde använda till någonting! Tänk att vi skulle få ett orangeri! Jag kan bara med varm hand rekommendera Skånska Byggvaror för vi verkligen älskar vårt stabila underbara orangeri, precis det vi letade efter och vi kan inte bli mer nöjda än vad vi är.

Fina staket som bryter av mot all funkis i övrigt börjar ta form.

Rosenportal på plats med vår lilla grind som kommer från sommarstugan!

Här har även rosenportal och liten ”brygga” tagit form!

Kompost på plats!

Sedan byggdes odlingslådor runt hela orangeriet!Sedan kläs odlingslådan med platonmatta. Detta för att ingen genomslag skall bli om vi vill sätta ätbara grödor här.

En kristallkrona stod högt på min önskelista och det var nödvändigt att den hade ljushållare för mysiga kvällar. Vi hittade inte bara det utan även underbara lampetter som var exakt samma design som kronan som sitter i taket. Ni kan finna mer om hela byggnationen i min blogg om ni är intresserade och ni hittar massor av inlägg HÄR.

Stefan köpte svarta konsoler på Ikea och tillverkade egna hyllor i mässing för hela långsidan i orangeriet för att passa in i övrig inredning. Bordet hittade vi på Träslövs Trädgård i Varberg, ett pelarbord i betong som är helt fantastisk i sin design med en fot med underbar form i betong. Stolarna hittade vi efter väldigt mycket letande på Mio Möbler, de var tvungna att ha exakt rätt färg för att passa in och vi tog tid på oss att hitta det rätta. Den fantastiska mattan kommer från Designers Guild och likaså de helt underbara kuddar som ligger i våra fåtöljer kommer också från Designers Guild.

Vi planterade sedan underbar lila Syrenbuddleja längs hela den planteringssektionen som Stefan byggt längs ena kort- och långsidan på orangeriet.

Nu fattas de betonglådor vi skall ha längs kortsidorna inne i orangeriet och de tror vi att vi nu har hittat men vi måste kontrollera att de blir optimala i färg och storlek. Allting är viktigt ner på detaljnivå!

Hur tänkte jag då när jag inredde. Jag ville ha en känsla av råhet (betongbord och odlingslådor) samtidigt som jag ville ha näst intill hemma känsla med konstraster mot den vackra byggnaden, en kristallkrona fick utgöra den ”lyxiga” detaljen och kontrasten som man kanske inte i första hand tänker sig i ett orangeri/ växthus och med tillhörande detaljer som lampetter. De hyllor som Stefan själv tillverkade i mässing förstärker det lite mer lyxiga intrycket och mattan är pricken över i!

Alla detaljer på hyllorna är valda med omsorg och tanken är sedan att under tidig vår så kommer mina svarta odlingslådor ta plats på dessa hyllor i mässing, för att sedan ersättas med vackra detaljer när allt är utplanterat. Stefan har till och med tillverkat hyllorna utefter storleken på mina odlingslådor! Allting kommer bli så himla bra.

Orangeriet har också ett vädringsfönster som automatiskt öppnas utefter väder och sol, och man kan själv ställa in finkänsligheten på detta!

Den här säsongen blir speciell för det blir min första med orangeriet, något jag aldrig tidigare haft och det är med spänning jag ser fram emot detta för att se vad det kan innebära för alla mina odlingar. Förra säsongen så hade jag över 300 plantor inomhus!!! Nu kanske en del av detta kan flytta ut till min nyfunna kärlek, nämligen mitt orangeri!

Så om ni funderar på växthus eller orangeri så kan jag med varm hand rekommendera Skånska Byggvaror för dom har varit fantastiska hela vägen genom detta bygge! 🙂 Det hus som vi byggde finns i tre storlekar och med både pulpettak eller sadeltak!

Jag kan inte själv riktigt fatta att allt detta är mitt och byggt av oss tillsammans. Det känns så fantastiskt att jag inte riktigt kan sätta ord på det mer än att det är helt underbart och fantastiskt.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.