Hur odlar man jordgubbar!


I dag blir det odlingsstart för mig för år 2018. Jag har tänkt att sätta lite fröer i jorden som en start på säsongen och en start på att nu är jag i gång på riktigt!

Alla kanske inte är sådana nördar som jag är, så jag tänkte faktiskt börja att beskriva lite mer noggrant om vissa saker. Det är inte så himla enkelt om man inte har odlat innan och inte haft någon trädgård och man har alltid massor av frågor. Man kan förstås läsa i en bok men då blir det ofta så komplicerat så man tappar den där odlingslusten. Så då har jag tänkt mig följande. Att börja mitt första inlägg om just odling av jordgubbar, att skriva om plantering av det som är en del av själva sommaren nämligen jordgubbar och potatis.

Jag har på något sätt tänkt starta en ”egen kanal” för odling för jag finner att när jag började odla så hade jag massor av frågor. Själv kunde jag ställa alla mina frågor till min mamma, men dom som inte som jag har en mamma som är superduktig på detta måste kunna söka någonstans så idag tänkte jag därför prata det jag sökte efter på den tiden när jag började odla som 20-åring.

Jag är uppväxt i en familj där min mamma och pappa såg till att vi var självförsörjande. En av de saker vi odlade var bland annat jordgubbar och potatis och vi hade gigantiska land. Under sommaren så åt vi i princip jordgubbar eller hallon till kvällsmat varje dag, och det vi inte kunde äta (det var noggrant uträknat) det frös min mamma ner och sedan hade vi jordgubbar till kräm och annat under ett helt år fram till nästa säsong. Nu undrar ni säkert varför jag väljer just dessa två sorter samtidigt. Jo det har en alldeles perfekt förklaring!

Det är nämligen så att i all skrift in läser om odling så pratas det om växelbruk, och det kan bli ganska komplicerat och bara det kan göra att man tappar en del av lusten att odla.

När det kommer till just jordgubbar och potatis så passar dom varandra perfekt. Det är nämligen så att en jordgubbsplanta ger bäst avkastning i 3 år, sedan börjar avkastningen avta. Det gör att efter 3 år är det perfekta tillfället att flytta jordgubbsodlingen till en annan odlingsyta och då gör man det till det landet där man brukade odla potatis. Detta för att undvika sjukdomar.

Men först till jordgubbarna som detta inlägg skall handla om.

Om man vill börja odla jordgubbar så behöver man inte ha något gigantiskt land, man kan börja med det lilla. Att ha egna jordgubbar i landet är en fröjd och ni kommer förstå hur annorlunda dom smakar än de jordgubbar man köper i affären. Man börjar med att köpa plantor men om man känner någon som redan har jordgubbar redan så kan man istället fråga dom om man kan få ta jordgubbsrevor från deras land.

Jordgubbsrevor är det som på sensommaren och hösten växer ut från jordgubbsplantorna och bildar nya plantor och det är dom man sedan använder för att utöka sitt jordgubbsland, eller när det är dags att sätta nya plantor. De plantor ni själva sätter eller köper kommer sedan att producera alldeles nya plantor till er varje år utan att ni behöver göra någonting. Därför behöver man inte köpa så många plantor utan man kan börja lite småskaligt.

Inför plantering så gräver man igenom landet och gödslar med vanligt gödsel enligt de föreskrifter som står på säckarna. Därefter krattar man landet fint och sätter ner plantorna med 20 cm mellanrum och ca 50 cm mellan raderna. Man kan även sätta jordgubbar  dubbelrader. Då sätter man raderna med jordgubbsplantor med 20 cm avstånd och sedan 50 cm mellan raderna så att man kan gå mellan raderna och plocka jordgubbar.

Jordgubbar vill inte att man håller på att rensa ogräs när dom går i blom så rensa tidigt på våren och lägg gärna halm runt plantorna om du har möjlighet (behövs inte men det gör att jordgubbarna inte ligger direkt på jorden när dom mognar och behåller fuktighet) och sedan kan du skörda efter hand. Jordgubbar behöver sol och vatten och det är viktigt just under fasen när de börjar bilda jordgubbar!

Sedan måste man lägga nät på jordgubbarna och det är lika bra att göra det så fort man rensat ogräs den första gången innan de börjar gå i blom för fåglarna är där direkt!

Har man redan ett land så gödslar man tidigt på våren och efter skörden är färdig! Om man inte vill ha fler plantor så klipper man bort revorna som bildas och ger bort till någons om vill odla jordgubbar eller kanske påbörjar ännu ett nytt jordgubbsland.

Det skrivs väldigt mycket om växelodling och den skall man självklart ta hänsyn till, men det skall heller inte gå till överdrift. Jag har, under hela min barndom sett mina föräldrar göra så här och vi hade aldrig någon skorv eller annan skada på vår potatis. Så jag odlar så ännu idag och det fungerar alldeles utmärkt även för mig. Jag har odlat under åren på samtliga av mina odlingslotter och koloniträdgårdar och detta har gett fantastiska skördar och utsökta potatis och jordgubbar.

Att sätta fram en sådan här på bordet gjord på egenodlade jordgubbar det är en fröjd för själen det kan jag lova er!

I nästa inlägg om odling har jag tänkt skriva om hur man odlar potatis och hur man kan göra för att få stora skörd även på väldigt liten yta! 🙂

 

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.