Hur skapar man en liten köks-trädgård!


Viss kan man göra en liten köksträdgård på en väldigt liten yta. Man behöver inte har en stor trädgård. Det är absolut inte försent ännu att skapa sig en egen liten köksträdgård. Det finns alltid plantor att köpa hos handelsträdgårdarna, och då har du allting färdigt till nästa säsong, och kan dessutom göra en höstodling.

Så vart börjar man då. Jag tänkte att jag skulle beskriva i steg hur man gör och att man inte alls behöver ha allting klart från början. Börja med att välja ut en plats i din trädgård för pallkragar. Pallkragar är perfekt för en liten köksträdgård och just pallkragar har många fördelar;

  1. Man kan börja odla tidigt då jorden fortare värms upp i en pallkrage.
  2. Enkelt att skydda växterna från kyla första tiden
  3. Fantastisk odlingsmiljö eftersom ingen går på jorden och den då blir väldigt porös och lätt att odla i.
  4. Finns fina små mini-växthus som passar på pallkrage
  5. Lätt att överblicka och rensa ogräs

När man väl valt plats och ställt upp sina pallkragar så skall man också välja hur många pallkragar det skall var på höjden och det handlar så klart om vad man tänker odla. Vill man odla potatis så skulle jag säga att man bör ha tre pallkragar på höjden, men för det mesta andra så räcker det med två. Det som dock kan vara bra med tre pallkragar på höjden är att det är enkelt att rensa och sköta om sina växter. Själv har jag satt 3 på höjden överallt för att inte vara begränsad, för man måste också tillse att ha växelbruk från år till år som man inte odlar samma sak på samma jord år ut och år in för då kan man utarma jorden och få skadedjur.

Så här såg marken ut där jag började med min köksträdgård. Jag hade först bara en plan att göra en köksträdgård. Det var steg 1. Så utgrävningen handlar om att få marken jämn. Det alltid så viktiga underarbetet.

Här har pallkragarna kommit på plats och även mina odlingar som jag täckt med fiberdukar. Då det är tidigt på säsongen.

Det viktiga när man skall placera pallkragar är att först tillse att marken där de skall stå är jämn. Det är alltid underarbetet som är viktigast. Därefter kan man sälla pallkragarna på plats. Om man vill kan man med fördel måla pallkragarna innan, men tillse då att måla med färg som inte har några giftiga ämnen som kan tas upp av odlingen.

Jag tycker att det är fantastiskt att se bilderna från min egna anläggande av min lilla köksträdgård eftersom jag vet hur det ser ut idag och dessa bilder är ett år gamla.

Sedan kan man också addera mini-växthus som finns att köpa för pallkragar. Just detta är inköpt hos Plantagen. Sedan lade jag  och gårdsgrus runt själva pallkragarna.

När allting var klart med pallkragarna så började jag fixa allting runt omkring. Staket, rosenportal, växthus,

Här ser ni grunden till mitt orangeri. En isolerad grund som är isolerad med frigolit.

Här ser ni en annan vy i min trädgård.

I dag ser det ut så här! Men jag skall skriva mer om hur vi gjort allting och vad vi byggt!

Älskar min fina kran som är inköpt på Träslövs Trädgårdar i Varberg, ett ställe du bara måste besöka! En oas.

Hoppas ni får en fin dag!

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.