Hur vet man när det är dags att skörda lök? 2 kommentarer


I dag tänkte jag skriva lite om hur vet man när det är dags att skörda lök, och det gäller så klart alla löksorter. Gul lök, röd lök, scharlotten lök, vitlök.

När skall man skörda lök

När jag odlar lök så börjar jag väldigt tidigt på säsgonen, så det finns ingen specifik årstid man skördar lök, utan det beror helt och hållet på när man satt den. Sätter man löken i maj månad så får man räkna med att det dröjer till september innan det är dags att skörda. Men om man som jag sätter lök att förgro redan i februari april. Ja då är det dags att skörda löken redan nu i juli.

När är löken klar att skörda?

Man ser att löken är klar att skörda när blasten börjar ge vika. Det är så man vet när det är dags att skörda löken. Lökblasten gulnar lite och lägger sig ner. Då vet man att det är dags. Det är bäst att skörda så fort detta händer och det finns ingen anledning att vänta.

När är det dags att skörda lök – när blasten börjar lägga sig ner

Jag brukar ta upp löken och lägga den att torka och försöker göra detta när det är några fina dagar. Jag drar bara upp löken och lägger den på marken. När det sedan gått en dag eller två så putsar jag av jorden med handen, och lägger dom att torka ytterligare. Om det börjar regna så får jag ta in och torka löken i stället. Hänga den i taken eller lägga den på tidningspapper eller kartong. Allt går bra. Låt den ligga och torka i ett par veckor och sedan kan du förvara den i ditt kallförråd så länge det inte blir minusgrader. Det går också bra att förvara dom inomhus i en korg eller liknande.

I år har jag endast odlat gul och röd lök! Under odlingen använder jag blasten i min matlagning. Att klippa tillbaka blasten ger dessutom skjuts till att löken växer och blir större, så det finns fler bra anledningar med att klippa tillbaka blasten så det finns ca 10 cm kvar. Om du inte testat så gör det nästa år!

Hur mycket lök kan man odla i en pallkrage

Jag har odlat 60 lökar i en vanlig pallkrage på 120×80 cm och dom blev fantastiska. Riktigt stora och fina. Det blev 40 gula lökar och 20 röda lökar! Så lyckligt att det blev så bra!

Jag odlar 60 lökar i en pallkrage

Att odla lök är lycka. Många tycker att lök är så billig så att man kan köpa den istället. Dom som tycker det har inte förstått själva idén med att odla. Att veta att du äter grönsaker som inte är besprutade det gör mig lycklig. Det handlar helt enkelt inte om att köpa det som är billigt i affären det är sjävla känslan med att äta egenodlat som är det fantastiska! Det finns inget pris på den känslan.


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 tankar om “Hur vet man när det är dags att skörda lök?

  • pretty Inläggsförfattare

   Hej Ebba,
   Tack och tack för att du skriver det gör mig glad!! 🙂
   Jag använder framför allt blasten under hela säsongen. Det är som en gräslök kan man säga så användningsområdena är stora. Dessutom gynnar det tillväxten av själva löken om man klipper av blasten så ca 10-12 cm finns kvar. Dock klipper jag bara när jag behöver efter husbehov. Så gott med lökblast till Matjesill istället för gräslök till exempel.

   //Berith