Gör den godaste Rabarbermarmeladen 2 kommentarer


I dag bestämde jag mig för att göra ytterligare lite marmelad. Jag har nu gjort blåbärsmarmelad, Apelsinmarmelad och i dag skall jag tipsa om hur du gör den godaste rabarbermarmeladen! Det är superenkelt. Jag gör marmelad enligt traditionellt vis, allts med vanligt socker och tillsätter Citronsyra och konserverande medel. Jag tycker att det blir bättre och hållbarare.

Rabarbermarmelad

500 gram rabarber (motsvarar ungefär knappt 1 liter färdigskuren rabarber)

5 dl strösocker

1 tsk finhackad färs ingefära

0,5 dl vatten

saften från en citron

2 tsk Citronsyra

1 rågat kryddmått med Natriumbensoat

Så här gör du rabarbermarmeladen

Skala alla rabarber. När jag skalar rabarber så tar jag bara en liten kökskniv och drar av skalet på raberbern. Det gör jag oavsett säsong. En del väljer att behålla skalet, men det gör jag aldrig oavsett. Jag tycker det blir bättre utan skal och det beska sitter i skalet.

Skär sedan rabarbern i fina bitar. Hacka den fäska ingefäran smått. Lägg rabarber och ingefära i en kastrull som rymmer 2 liter så du slipper stänk. Häll på vattnet och pressa citronsaften. Låt koka under ca 20 minuter.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är DSC00301-1024x685.jpg

Undertiden diskar du burkarna du skall använda. Sätter ugnen på 110 grader och stoppar in både rengjorda burkar och lock separat och låter dom stå där i 10 minuter. Detta för att bli sterila.

När rabarberna kokat i 20 minuter så tillsätter du socker och låter det koka i ytterligare 15 minuter. Se till att skumma av marmeladen. Skumma av, betyder att man tar en hålslev och tar bort allt skum som kommer upp till ytan.

Dra därefter bort kastrullen från spisen och blanda Citronsyra och Natriumbensoat i en liten kopp. Tillsätt en slev av marmeladen och blanda ut och häll därefter i blandningen i marmeladen och rör runt i marmeladen och blanda ordentligt.

Apelsinmarmelad, blåbärsmarmelad och nu även rabarbermarmelad med ingefära

Tag därefter ut burkarna ur ugnen och fyll dom med marmeladen och förslut burkarna omedelbart. Marmeladburkarna kan förvaras i rumstemperatur så länge du inte har öppnat dom. Så fort du öppnat en burk så bör den förvaras i kylen.

Marmeladen håller i minst 12 månader


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 tankar om “Gör den godaste Rabarbermarmeladen